RSS

You are here

Mихаjловић позвала словачке привреднике да улажу у Србиjу

Потпредседници Владе Србиjе и Владе Словачке, проф. др Зорана Mихаjловић и Лубомир Важни поручили су данас на отварању Пословног форума српских и словачких привредника да jе Србиjа значаjно унапредила привредни амбиjент и да jе постала атрактивна за инвеститоре.
 
Mихаjловић jе рекла у Привредноj комори Србиjе да постоjи велики потенциjал за унапређење сарадње две земље у области енегретике и обновљивих извора енергиjе, инфраструктуре и водног транспорта.
 
"Желимо да словачки привредници jош више улажу у Србиjу", поручила jе Mихаjловић.
 
Oна jе рекла да jе ове године повећана укупна робна размена између Србиjе и Словачке за пет одсто и да jе у првих девет месеци ове године износила 354 милиона долара.
 
Министарка грађевинaрства, саобраћаjа и инфраструктуре, истакла jе да jе Србиjа, захваљуjући реформама коjе су у току, значаjно побољшала своj привредни амбиjент и да сви коjи желе да започну инвестициjе у нашоj земљи могу то сада да учине на jедноставан начин.
 
"На наjвишем нивоу су наши политички односи са Словачком, али морамо да учинимо jош много тога за унапређење економских односа", истакла jе Mихаjловић.
 
Oна jе одговараjући на питања новинара рекла да ће се са Словачком разговарати и о проjекту модернизациjе пруге Београд - Будимпешта, коjа ће бити важна и за Словачку.
 
Важни jе навео да jе укупна робна размена Србиjе и Словачке у 2014. била 500 милиона долара и нагласио да словачки привредници желе jош више да инвестираjу у Србиjу, као и да потенциjал за развиjање сарадње постоjи у областима енергетике, аутоиндустриjе и другим.
 
 
 
 
Oн jе казао да управо због тога на форуму у ПKС учествуjе 26 фирми из Словачке и изразио очекивање да ће бити успостављени нови пословни контакти и партнерства.
 
Важни jе додао да jе Словачка заинтересована и за поjедина српска предузећа коjа су у процесу приватизациjе.
 
Oн jе рекао да циљ ниjе само проста трговинска размена две земље већ и виши облици привредне сарадње привредника две земље, истичући да би они могли заjеднички да наступаjу на трећим тржиштима.
 
Пошто су отворили форум, Михајловић и Важни су у Палати Србије одржали билатерални састанак на коме су разменили искуства о развоју инфраструктурних пројеката у својим земљама.
 
Михајловић је поручила да је вредност тренутно активних инфраструктурних пројеката у саобраћају у Србији 4,5 милијарди евра те да је највећи изазов који предстоји завршетак реструктурирања државних компанија. 
 
Важни је честитао Влади Србије на чињеници да је задржала висок рејтинг упркос непопуларним мерама које је повукла.
 
На потом одржаном пленарном заседању Мешовите комисије, двоје потпредседника влада Србије и Словачке поручили су да интензивнијом сарадњом могу да помогну српским и словачким компанијама да се развијају, да буду „ветар у леђа“ за још бољу сарадњу.
 
Седмо заседања Mешовите српско-словачке комисиjе за економску сарадњу, коме копредседава министарка Mихаjловић завршено је потписивањем Протокола са заседања.