RSS

You are here

Михајловић: Роми морају бити равноправни грађани Србије

Циљ Владе Србије је да сва ромска деца, као и сва остала деца, иду у школу. Циљ је да свим Ромима буде доступнa здравствена нега, као и свим осталим грађанима. Циљ је да Роми искључиво на основу својих способности буду равноправни у добијању посла, поручила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић. 
 
„Циљ је да више не буде важно да ли је неко Ром или није, већ колико зна, које вештине има и како може да помогне себи, својој породици и својој држави. И тај циљ ћемо испунити!“, рекла је Михајловић која је данас у Влади Србије са генералним секретаром Савета за регионалну сарадњу Гораном Свилановићем потписала Меморандум о оснивању и раду Акционог тима за интеграцију Рома до 2020. године.
 
Овај Меморандум предвиђа оснивање Регионалне канцеларије за интеграцију Рома у Београду чиме ће Влада још једном показати посвећеност да Роми у свим сегментима буду равноправни грађани Србије.
 
То ће бити пројектна Канцеларија која ће пратити стање људских и осталих права Рома у свим државама Западног Балкана и Турске. 
 
Србија ће заједно са земљама у региону радити на интегрисању и побољшању положаја ромске заједнице, поручила је Михајловић речима да дискриминација Рома у Србији постоји, да је она видљива и да на њој мора да се ради.
 
"Ми смо чврсто опредељени као Влада да не само да будемо седиште, већ да, као у свим областима регионалне сарадње, заједнички радимо на побољшању положаја ромске заједнице. У Србији много тога треба да се уради, а пре свега у области образовања, здравства за Роме", рекла је Михајловић, наводећи да је у Србији 2,1 одсто Рома и Ромкиња и да они не треба да живе другачије од свих осталих чланова у друштву.
 
Како је навела, до сада је успостављен географски информациони систем и детектовано 536 ромских насиља, усвојена је Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2016. до 2025. године.
 
Михајловић је рекла и да је поносна што ће Београд бити седиште Регионалне канцеларије и да је то на неки начин наставак Прве декаде Рома.
 
“Верујем да ћемо заједно успети да направимо резултате, не зато што је то важно за ЕУ, већ зато што је то важно за наш живот”, истакла је Михајловић.
 
Вредност пројекта је 1,8 милиона евра, а финансира га ЕУ и Фондација за отворено друштво.
 
 Свилановић је рекао да је Декада рома окончана са скромним резултатима, али да је договорено да се много више ради на том питању, које ће бити један од критеријума у процесу прикључивања ЕУ.
 
“Када се буде отварало поглавље 23 гледаће се и испуњеност тог критеријума”, рекао је Свилановић.
 
Председник Лиге Рома Осман Балић истакао је да је питање Рома прворазредно политичко питање, а да чињеница да се отвара Регионална Канцеларија и поглавље 23 говори да постоји политичка спремност да се положај Рома у Србији мења. 
 
“Ми смо једина земља у региону која је донела одлуку да приступи новој декади Рома, па ћемо сигурно до 2025. године бити народ у успону, мањина у успону, која не жели да буде проблем у процесу европских интеграција”, навео је Балић.