RSS

You are here

Михајловић: Свакодневно унапређујемо потпуну примену Закона о планирању и изградњи у општинама у Србији

Закон о планирању и изградњи је пример реформског закона не само по квалитету и брзини којом је донет, већ и по томе колико радимо да он буде примењен у свакој локалној самоуправи, сваком шалтеру у Србији, рекла је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.
 
“Посао око закона не престаје у тренутку његовог доношења, већ онда када тај закон заживи у пракси, што смо у овом случају и постигли, јер смо од првог дана пратили како се понашају локалне самоуправе. У Србији се данас дозволе добијају за 28 дана и гради се брже. Али, на томе се нећемо зауставити, јер већ од 1. јануара 2016. године треба да почне и издавање електронских грађевинских дозвола“, рекла је Михајловић приликом данашњег обиласка Позивног центра за подршку у примени Закона о планирању и изградњи, у просторијама НАЛЕД-а у Београду.
 
Како је навела, Позивни центар за грађевинске дозволе направљен је у сарадњи са НАЛЕД-ом и уз подршку УСАИД-а како би сви они који имају недоумице -- било да су у питању локалне самоуправе, грађани, привредници или потенцијални инвеститори - у најкраћем року могли да добију прецизан и стручан одговор на сва питања.
 
“Услуге Позивног центра нарочито су корисне за локалне самоуправе, кад имају дилему у вези с применом неке одредбе закона или подзаконског акта. То   значи да смо на правом путу, јер закон има пун ефекат кад заживи у  свакој општини, у сваком кутку Србије”, рекла је Михајловић.
 
Позивни центар је почео са радом 04. маја 2015. године и у прва два месеца стигло је више од 600 питања која су се односила, између осталог, на издавање локацијских услова, израду елабората и пројеката парцелације, као и на недоумице да ли се у конкретном случају примењује Закон о планирању и изградњи или неки други закон.
 
“Нећемо се зауставити све док не добијемо најмодернији систем издавања грађевинских дозвола и зато радимо на успостављању електронске дозволе. Наш циљ да Србија буде први избор инвеститорима који размишљају да уложе у овај регион”, рекла је Михајловић, која је током посете и лично одговарала на питања која су стизала у Позивни центар.