RSS

You are here

Михајловић у Лондону о регионалној инфраструктури

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић разговарала је данас у Лондону са европском комесарком за саобраћај Виолетом Булц о могућностима и значају регионалног саобраћајног повезивања.

 

Михајловић и Булц састале су се на маргинама Инвестиционог сајма Западног Балкана који организује Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону а који је окупио премијере земаља Западног Балкана, министре и водеће пословне људе.

 

На састанку је оцењено да је један од приоритетних инфраструктурних пројеката изградња аутопута Ниш-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч.

 

За Србију, значај ове деонице  није само у повезивању Ниша са Приштином, већ је главна веза са Коридором 4  који се већим делом пружа преко Бугарске и Румуније и са Коридором 10 и рутом Сарајево-Подгорица Влора

 

„Овај аутопут је од изузетног значаја за регион. Једна трака аутопута Ниш-Приштина за саобраћај у оба смера биће готова до 2023. године“, рекла је Михајловић након састанка.

 

Михајловић је Булц информисала о даљим активностима и мерама које се у оквиру Основне транспортне мреже Западног Балкана морају реализовати до следећег Самита планираног за јул 2016.

 

„Србија по плану спроводи све активности на реализацији инфраструктурних пројекта који су договорени током сусрета премијера Западног Балкана и званичника ЕУ у августу 2015. у Бечу“, рекла је Михајловић током састанка са Булцовом.

 

Након састнака с Булцовом Михајловић је учествовала на панелу са темом проширења трансевроспке транспортне мреже Западног Балкана и регионалном повезаношћу. Панелом је председавао генерални директор ЕБРД-а за инфраструктуру Томас Мајер, док су осим Михајловић о питањима развоја саобраћаја у региону дискутовали и европска комесарка за саобраћај Виолета Булц, министар саобраћаја Албаније Едмонд Хаксинасто, генерални директор компаније Гебрудер-Вајс Волфрам Сенгер-Вајс и генерални директор компаније Гранит, Зоран Милковски.

 

У сектору Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Србији активно је шест кредита Европске банке за обнову и развој укупне вредности 625 милиона евра. Овај новац намењен је пројектима изградње деоница на Кориодиру 10, рехабилитацији пруга, путева, подизању безбедности саобраћаја, набавке електролокомитива.

 

Михајловић са премијером Србије Александром Вучићем и министром финансија Душаном Вујовићем учествује на скупу који има за циљ да представи потенцијалне инвестиције и пословне могућности на Западном Балкану.