RSS

You are here

Михајловићева: Брзим возом од Београда до Ниша 200 километара на сат

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће радови на модернизацији пруге Београд-Ниш започети 2021. године.

 

 “Као што већ радимо модернизацију пруге од Београда до границе са Мађарском, тако ћемо градити и брзу пругу од Београда до Ниша, за брзину до 200 километар на сат. Та пруга се налази на железничком Коридору 10, који је важан транзитни коридор. Као што смо завршили ауто-пут, тако сада желимо да имамо и потпуно модернизовану пругу на истом правцу”, рекла је Михајловићева за ТВ Прву.

 

Она је додала да се вредност пројекта, на којем Србија сарађује са кинеском компанијом ЦРБЦ, процењује на око две милијарде евра. „Кад говоримо о финансирању, видећемо да ли ће се градња финансирати кроз неку врсту преференцијалног кредита, јер иначе постоји таква сарадња са НР Кином на инфраструктурним пројектима”, додала је Михајловићева.

 

Говорећи о безбедности путних прелаза, Михајловићева је рекла да ће око 10 милиона евра бити уложено у повећање безбедности управо у овој области.

“Сваки прелаз је и сада обезбеђен рампама или обележен саобраћајним знацима, али морамо стално да апелујемо на људе да поштују саобраћајне знаке. Није важно да ли сте пешак или возите аутомобил, водите рачуна о саобраћајним знацима, зауставите се пре прелаза. Трагедија је сваки пут кад неко буде и повређен, а камоли кад неко изгуби живот”, навела је Михајловићева.