RSS

You are here

Михајловићева честита Светски дан Рома

У сусрет Светском дану Рома и сећању на први међународни сусрет ромске заједнице, одржан у Челсфилду крај Лондона 8. априла 1971. године, свим припадницима и припадницама ромске националне заједнице у Србији, упућујем искрене честитке.

 

Влада Србије искрено је посвећена унапређењу положаја ромске мањине и њиховом укључивању у све сфере друштва. Усвојили смо Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, као и Акциони план за њено спровођење, са посебним освртом на образовање, становање, запошљавање, здравље и социјалну заштиту.

 

Данас можемо бити поносни јер смо направили помаке у побољшању стамбених услова, број педагошких и здравствених медијатора је повећан, а све више ромске деце завршава средње школе и уписује факултете.

 

Наша Влада жели инклузију Рома на делу. Наш задатак је да Роме и Ромкиње запослимо, да омогућимо свима који положе пријемни испит да упишу факултет, да обезбедимо ромске координаторе у свакој институцији. Важно је и да читав процес спустимо на локални ниво, јер без сарадње са градовима и општинама нећемо имати резултат.

 

Циљ Владе Републике Србије и мене као председнице Координационог тела за праћење реализације Стратегије, јесте да се, кроз удружени напор целог друштва, унапреди положај Рома и Ромкиња, како би се смањиле неједнакости које постоје између припадника ромске заједнице и остатка становништва.

 

Србија се на путу европских интеграције придружила земљама чланицама када је реч о социјалном укључивању Рома и Ромкиња, што осигурава наставак сарадње, као и наставак ЕУ подршке нашој земљи да се унапреди положај ромске заједнице.

 

Моја порука свим Ромима и Ромкињама је да је Србија ваша земља и да ћемо се заједно са вама борити за једнака права и бољу будућност све наше деце.