RSS

You are here

Михајловићева: Циљ је да уђемо у првих 20 земаља на Дуинг бизнис листи

 

Циљ Србије је да уђе у првих 20 земаља на Дуинг бизнис листи Светске банке, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, истичући да се поправљањем позиције на тој листи повећава и број инвеститора који улажу у Србију.

 

Потпредседница Михајловић је у „Новом дану“ Телевизије Н1 нагласила да је Србија остварила скок од 12 позиција на Дуинг бизнис листи, која према условима пословања рангира 189 земаља света, и пласирала се на 47. место.

 

Најзначајнији резултат, навела је Михајловићева, остварен је у области издавања грађевинских дозвола, где је Србија са 139. дошла на 36. место, а напредак је остварен и са електронским плаћањем пореза, уписом својине у катастар.

 

Потпредседница Владе каже да је напредак на листи Светске банке почео од кад су представници Владе, различитих министарстава и свих осталих институција које су упућене у услове пословања, попут НАЛЕД-а, УСАИД-а, Светске банке и Агенције за привредне регистер, почеле интензивно да на томе раде.

 

“Највећи проблем је била бирократија која је одбијала инвеститоре и од тада се кренуло са реформама и решавањем проблема, попут увођења електронске грађевинске дозволе и слично”, рекла је Михајловићева.

 

Она је објаснила да је доказ да напредак на Дуинг бизнис листи има ефекта и то што је од прошлогодишњег побољшања позиције Србије знатно увећан број захтева за издавање грађевинских дозвола, што показује да већи број инвеститора улаже у Србију.

 

Упитана о напретку радова на деоници Коридора 11, Михајловићева је рекла да ће првих 40 километара тог ауто-пута бити отворено у наредних десет дана.

 

“Сви послови су завршени, укључујући и два тунела на којима је поправљана бетонска подлога”, рекла је Михајловићева.

 

Она је најавила и да ће наредне године бити комплетирана цела деоница Коридора 11 од Обреновца до Чачка.