RSS

You are here

Михајловићева: Домаће фирме најодговорније за кашњење радова на деоници Љиг-Прељина

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, поручила је данас да не жели више ни дан кашњења за завршетак радова на деоници ауто-пута Љиг-Прељина, што се посебно односи на домаће компаније, које су најодговорније за пробијање рока.


Потпредседница Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, коментарисала пробијање рока за завршетак радова, 25. август, истичући да нико нема право да у финишу успорава радове.

 

„То је неморално. Нико не ради ништа бесплатно, не смеју да греше и користе стару опрему, а да нову држе ван земље. Због тога сам љута као министар", рекла је Михајловићева.

 

„До фебруара није било надзора, а због пробијања рока формирана је комисија која проверава радове на тој деоници како би се видело где су проблеми и шта ради извођач“, рекла је Михајловићева, и поновила да је уочен проблем мањка радника на градилиштима.


„Приликом обиласка терена, увек са собом водим најмање четири инжењера који су цео живот провели у том послу. Ако сви кажу да је потребно више људи, онда морају да се поштују такве врсте препорука. Да је било до `Азвирта`, радови би били завршени на време. Ово је последица недовољног знања и старе опреме домаћих компанија, а немамо времена да се неко учи на овако великим пројектима", објашњава Михајловићева.

 

Она је подсетила да је Србија на коридоре чекала деценијама и да је у овом тренутку деоница ауто-пута Љиг-Прељина 99,5 одсто завршена.

 

Подсетила је да је инвеститор, азербејџанска фирма „Азвирт“, као нови рок помињала 31. октобар, али је потпредседница Михајловић још након обиласка радова рекла да није оптимиста.

 

Говорећи о изградњи моста Љубовија-Братунац, Михајловићева је рекла да су радови одблокирани и да се изводе.


„Очекујем да се у новембру споје обале Дрине, али мора са БиХ да се ради на изградњи граничних прелаза. Није ми јасно што се од априла чекало на одговор друге стране. Изгладили смо све неспоразуме и споразуми ће се брзо потписати", истиче Михајловићева.

 
Следеће године, додала је, биће расписани позиви за граничне прелазе.


"Овај мост смањује дужину путовање и повећава број радних места. А нема разлога да у октобру следеће године не идемо преко тог моста", додаје она.