RSS

You are here

Михајловићева: Доношење Закона о родној равноправности важно за смањење разлике у платама између жена и мушкараца

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су жене у Србији 16 одсто мање плаћене од мушкараца, а да је први корак у решавању ових проблема доношење закона о родној равноправности.

 

“Разлика у зарадама између жена и мушкараца није нешто што постоји само у Србији, али је нашa обавеза да се против тога боримо јер је то препрека да као друштво брже напредујемо. Први корак у смањењу јаза у платама између мушкараца и жена јесте доношење закона о родној равноправности, који ће нам дати алат да решавамо проблеме у области родне равноправности и да радимо на изједначавању плата жена и мушкараца”, рекла је Михајловићева одговарајући на питања новинара на представљању „Беле књиге 2018“ Савета страних инвеститора.

 

Она је додала да је пуно разлога због којих су жене мање плаћене од мушкараца, међу којима је и то што преузимају много више одговорности за негу деце и чланова породице, због чега знатно чешће користе боловања.

 

Михајловићева је рекла и да је веома срећна што је ФК „Црвена звезда“ прихватио иницијативу Координационог тела за родну равноправност да истакне транспарент против насиља над женама у утакмицама Лиге шампиона. “Имали смо транспарент на стадиону и против Наполија, и синоћ против Ливерпула, а биће и на утакмици против тима из Париза. То је пример како сваки део друштва, од медија, до навијача, може да допринесе да се о насиљу над женама говори и да се заједно боримо против тога”, рекла је Михајловићева.