RSS

You are here

Михајловићева: Градимо нових 250 км ауто-путева и регионално повезујемо Србију

„Захваљујући вашингтонском споразуму, који су договорили председници Александар Вучић и Доналд Трамп, наставићемо уагања у инфраструктуру и бољи живот целог региона. За Србију је стратешки важно да се повеже са свим земљама региона, јер то доноси нове инвестиције и квалитетнији живот грађана и грађанки“, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је у директном укључењу у јутарњи програм ТВ Прве рекла и да је Србија у претходних неколико година изградила 350 км нових ауто-путева, да сада имамо 924 км ауто-пута, као и да ће до краја следеће године бити готове деонице од Kрушевца до Појата и од Чачка до Пожеге.

„Србија тренутно гради 250 км нових ауто-путева. Градимо Моравски коридор, ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница, деоницу од Чачка до Пожега, ауто-пут ка БиХ Сремска Рача - Kузмин, а јуче смо потписали и комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора. Градимо и брзу пругу од Београда до Будимпеште, али је једнако важно да имамо брзу пругу и до Ниша, за коју очекујем да следеће године потпишемо уговор. Реализујемо инфраструктурне пројекте вредне 16 милијарди евра“, изјавила је она.

 

Потпредседница Владе додала је и да је за нашу земљу значајно да има што више различитих инвестиција и капитала, те да ће кроз сарадњу са Америчком међународном финансијском корпорацијом (ДФЦ) бити реализовани пројекти изградње „ауто-пута мира“ до Приштине, као и пруга Ниш-Мердаре-Приштина.

„За прву деоницу ауто-пута, вредну 220 милиона евра, новац је обезбеђен кроз Европску инвестициону банку и Европску банку за обнову и развој. Kрајем октобра или почетком новембра биће расписан међународни јавни позив, очекујем да до краја године добије извођача и да у марту 2021. започну радови на овој деоници дугој 33 км. Пројекти са ДФЦ вредни су такође неколико милијарди евра, радимо документацију и верујем да ћемо следеће године разговарати о конкретним уговорима“, рекла је она.