RSS

You are here

Михајловићева: Грађевински радници и возачи камиона такође су хероји

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је у интервјуу за лист “Курир” да је досадашња штета у саобраћају и инфраструктури услед епидемије корона вируса у Србији око 120 милиона евра, а да би до краја године могла да достигне и 600 милиона евра, као и да ће Министарство заједно са компанијама из овог сектора радити на свеобухватном плану опоравка.

 

“Највише је погођен авио-саобраћај јер су обустављени сви комерцијални летови с наша три међународна аеродрома. Сви заједно морамо да учествујемо у санирању и зато сам упутила позив компанијама које раде у саобраћају, инфраструктури и грађевини да нам јаве о проблемима како бисмо их заједно решавали, али и да дају предлог за један свеобухватан, реалан план опоравка нашег сектора у времену после пандемије, да то заједно урадимо”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је главни посао Министарства у време ванредног стања, епидемије COVID-19 и драстично смањеног кретања људи, да не стану транзит, транспорт и снабдевање грађана, као ни пројекти у инфраструктури и грађевинарству. “Зато нам је важна свака компанија, сваки радник и најважнија је њихова заштита. Позвали смо инвеститоре да учине све како би одржали ниво радова, да обезбеде сву потребну заштиту за раднике и да поштују мере Владе”, наводи она.

 

Потпредседница Владе каже да се, према информацијама које има Министарство, те мере поштују и да је у зависности од дана, на највећим градилиштима између 1.500 и 2.300 радника.

 

“Радници су данас такође хероји ове земље, као што су највећи хероји наши лекари и медицинске сестре. Хероји су и сви наши возачи који сваког дана превозе робу како би је било у продавницама, цариници, полицајци, инспектори и војници који чувају наше границе.

 

Упитана за мере које држава припрема за помоћ предузећима, Михајловићева је рекла да кризни штаб за отклањање последица корона вируса по привреду предводи председник Србије Александар Вучић и да се сваког дана ради на свеобухватном програму помоћи, који ће углавном бити окренут ка приватним компанијама које највише губе.

 

“Оно што сигурно нећемо дозволити јесте да се било чији ранији дугови плаћају из овог програма. Држава је спремна да у договору с привредом преузме на себе равномеран део трошка због ове епидемије, али у томе ће морати да учествују и сами привредници. Знам да приватницима није лако, да хотели не раде, да многе продавнице не раде, да је скраћено радно време... Али их молим да учине све што је у њиховој моћи како би сачували своје раднике, јер неће ово трајати вечно, требаће им радници и после овога. Најлакше је рећи да нема пара и дати отказе, али ово је време за солидарност”, навела је Михајловићева.