RSS

You are here

Михајловићева: Хвала радницима који су радили и кад се није знало шта носи дан, а шта ноћ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да највећа градилишта у Србији нису стала све време ванредног стања и да ће ова привредна грана бити веома важна и за економски опоравак земље.

 

“Највећа градилишта у Србији нису стала ниједног тренутка, на њима је радило око 2.500 људи у најгорим тренуцима. Јуче је било око 4.700 радника, а очекујемо да пун капацитет на 11 највећих градилишта, изградње ауто-путева, брзе пруге Београд-Будимпешта, рехабилитацији путева, буде око 5.500 радника. Велико хвала свим грађевинарима који су радили све време, и кад се није знало шта носи дан, а шта ноћ”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Прва.

 

Она је нагласила да је грађевинарство допринело привредном расту у претходној години и да верује да ће тако бити и ове године. “Због тога је веома важно што наша градилишта највећих инфраструктурних пројекaта нису стала, за разлику од неких других земаља у региону. Такође, не смемо заборавити да је Србија земља која је у ову кризу ушла са стабилним буџетом и верујем да ћемо из ње тако и да изађемо”, додала је она.

 

Она је рекла да је на градилишту Моравског коридора око 200 јединица нове механизације која је дошла из региона, да на њему тренутно има око сто радника, а радним данима и до три пута више. Такође се, како је рекла, гради и ауто-пут Сремска Рача - Кузмин, као и ауто-пут и брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница. “Планирамо у септембру да почнемо радове и на првој деоници ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника, а планирамо и изградњу брзих саобраћајница широм Србије”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да је за пуни ефекат изграђене инфраструктуре важно да процедуре на границама буду ефикасније и да је из тог разлога важна иницијатива за успостављање “зелених коридора”. “Успели смо да се договоримо о бржем проласку граница са Босном и Херцеговином, Северном Македонијом и Црном Гором и верујем да ћемо већ на лето видети резултате. Много је теже да се договоримо о брзом прелазу са земљама које су чланице Европске уније, као што су Хрватска, Мађарска и Румунија, и то покушавамо преко институција Европске уније. Што се тиче српске граничне полиције, то заиста иде најбрже могуће и ми ћемо инсистирати да брзи прелаз буде саставни део инфраструктуре, јер ако то не будемо урадили не може се ићи у бржи привредни развој”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да ће држава помоћи и националној авио-компанији "Ер Србија", чији губици до сада износе више од 40 милиона евра. “Губици у Европи у ваздушном саобраћају су већи од 160 милијарди евра, многе велике компаније су пред банкротом. Наша “Ер Србија” има губитке од више од 40 милиона евра за сада. Међутим, наша компанија је мала, није задужена, има 20 авиона и довољно је еластична да може да се прилагоди. Држава је ту да створи услове да она ради, а видели смо и у овој кризи колико је значило што имамо националну авио-компанију без које не бисмо превезли ни велики број наших грађана, нити медицинску опрему која нам је била потребна. Мислимо да она и сада може само додатно да напредује и разговараћемо и о набавци нових авиона јер је сад добар тренутак за то“, навела је она.