RSS

You are here

Михајловићева и Бутковић: Крећемо у реконструкцију пруге Београд-Загреб

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске, Олег Бутковић, разговарали су данас у Београду о сарадњи две земље у области саобраћаја и инфраструктуре и потписали меморандум између два министарства, који представља први корак у реализацији пројекта реконструкције пруге Београд-Загреб.

 

“Меморандум који смо данас потписали први је опипљиви резултат посете председника Србије Александра Вучића Хрватској, на позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић. Много је разлога за реконструкцију ове пруге, од бољег повезивања у региону, већег превоза терета и путника, до бржег економског развоја, јер је инфраструктурно повезивање инвестиција у будућност”, рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре после потписивања меморандума.

 

Она је додала да су се Србија и Хрватска једним чланом меморандума обавезале да ће заједно аплицирати за средства за израду пројектне документације и извођење радова код фондова Европске уније. “У наредних месец дана биће познати детаљи о статусу пројектне документације и договорени наредни кораци у поступку аплицирања за средства ЕУ. Наш план је да пруга Београд-Загреб буде реконструисана за брзину од 160 километара на сат, чиме ће се време путовања скратити са садашњих 7,5 сати на највише четири сата”, рекла је Михајловићева, и подсетила да је вредност радова на територији Србије 250 милиона евра.

 

Потпредседница Владе Србије рекла је да је договорено да током идуће седмице буду формиране заједничке радне групе на нивоу државних секретара, а да је следећи сусрет на нивоу министара планиран већ крајем маја. “Договорили смо се и да припремимо споразум о заједничком одржавању мостова између Србије и Хрватске већ идућег месеца, као и да у најкраћем периоду српска железничка предузећа припреме предлог решења дуговања према хрватским железничким компанијама”, додала је она.

 

Министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић рекао је да је реконструкција пруге Београд-Загреб тренутно један од најважнијих инфраструктурних пројеката у региону, будући да се налази на паневропском Коридору 10, који повезује не само Хрватску и Србију, већ и друге европске земље на правцу од истока ка западу Европе. “Изградња и реконструкција железничког Коридора 10 је приоритет за Хрватску. Један део новца смо већ инвестирали у претходном периоду помоћу средстава ЕУ, а за реконструкцију преосталих деоница биће потребно око милијарду евра, које такође највећим делом планирамо да обезбедимо уз подршку ЕУ”, рекао је Бутковић.

 

Он је изразио задовољство тиме што је након посете председника Србије Вучића Загребу у кратком року припремљен данашњи састанак и потписивање меморандума, додајући да је велики број конкретних проблема већ решен на нижем нивоу од министарског. “Разговарали смо данас и о другим пројектима, о одржавању мостова између две државе, о пројектима у водном транспорту и бољем коришћењу потенцијала Дунава и Саве. Верујем да ће сви кораци које смо данас договорили допринети још бољем повезивању наше две државе и унапређењу укупних економских односа”, рекао је Бутковић.

 

Министарка за европске интеграције у Влади Србије, Јадранка Јоксимовић, која је присуствовала потписивању меморандума, рекла је да је овај документ важан због тога што Хрватска, као чланица ЕУ, може да аплицира и за средства из кохезионих фондова ЕУ, будући да је пруга Београд-Загреб и регионални пројекат и део паневропске саобраћајне мреже. “Радићемо на томе да заједнички аплицирамо за сва средства европских фондова, како бисмо реализовали овај пројекат”, рекла је Јоксимовићева.

 

Михајловићева и Бутковић потписали су данас Меморандум о разумевању између два министарства о сарадњи ради унапређења ефикасности железничког саобраћаја, који између осталог предвиђа сарадњу на модернизацији железничке инфраструктуре, олакшавање поступака на железничким граничним прелазима између две државе, као и заједнички наступ према ЕУ фондовима и другим међународним институцијама у вези са модернизацијом пруге Београд-Загреб на Коридору 10.

 

Поред састанка потпредседнице Михајловић и министра Бутковића и заједничког састанка српске и хрватске делегације, одржана су и четири одвојена састанка државних секретара у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са колегама из Хрватске, на којима је разматрана сарадња два министарства у области железничког, друмског, ваздушног и водног саобраћаја.