RSS

You are here

Михајловићева и Шестак: Скратити задржавање возова на граничним прелазима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром за национални развој Мађарске Миклошом Шестаком о сарадњи две земље у области транспорта.


На састанку одржаном у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске, Михајловићева и Шестак договорили су да један од приоритета буде закључивање новог споразума о пограничном железничком саобраћају, који ће омогућити да се задржавање теретних возова скрати са постојећих 5-6 сати на око три сата, као и краћу процедуру граничне контроле путничких возова.

 

Потпредседница Михајловић је на састанку истакла и значај новог споразума две земље о пловидби Тисом.


"За нас је споразум са Мађарском о пловидби Тисом који данас потписујемо од посебног значаја, јер ће после 60 година Тиса бити отворена за све бродове", рекла је Михајловићева.


Шестак је
додао и да је Мађарска заинтересована за финансирање градње Фрушкогорског коридора, те је договорено да српска страна достави статус пројекта, као и динамику будућих активности.


Такође је предложио да у наредном периоду Србија и Мађарска покрену разговоре о сарадњи на бициклистичком туризму, укључујући и изградњу стаза између граничних прелаза.

 

Михајловићева и Шестак разговарали су и о пројекту брзе пруге Београд-Будимпешта, железничким пројектима Суботица-Баја и Суботица-Сегедин, као и решавању проблема на које су указали српски превозници, у вези са системом вињета у Мађарској.