RSS

You are here

Михајловићева и Турхан: Ауто-пут Београд-Сарајево важан за повезивање региона

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром саобраћаја и инфраструктуре Републике Турске, Мехметом Турханом, о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево и сарадњи две земље у области инфраструктуре и саобраћаја.

 

Михајловићева је на билатералном састанку одржаном у оквиру посете турског председника Реџепа Тајипа Ердоган Србији, захвалила турском министру на подршци ове земље у релизацији пројекта изградње прстен ауто-пута Београд-Сарајево.

 

“За нас је ово један од најважнијих инфраструктурних пројеката, који је важан за повезивање Србије и Босне и Херцеговине, али и за повезивање унутар региона. Очекујемо да прва деоница, Сремска Рача - Кузмин, на којој сутра почињемо радове, буде изграђена за око две и по године”, навела је Михајловићева.

 

Турхан је подсетио да је крајем 2018. потписан комерцијални уговор са турском компанијом ”Ташјапи” за пројекат Београд-Сарајево и захвалио потпредседници Михајловић на подршци овом пројекту. “Очекујемо да изградња овог ауто-пута Београд-Сарајево допринесе бољем транспортном повезивању унутар региона и заинтересовани смо за наставак подршке Србији кад је реч о инфраструктури”, навео је Турхан.

 

На састанку је разговарано и о сарадњи две земље у друмском транспорту, где је договорено потписивање новог споразума који уређује ову област, као и о сарадњи у ваздушном саобраћају, посебно кад је реч о превозу робе.

 

Михајловићева је турском колеги као поклон уручила азбуку у златовезу, рад жена са села, као део праксе потпредседнице Владе да званичницима са којима се састаје поклања ручне радове настале као резултат иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом.