RSS

You are here

Михајловићева: Инфраструктура је локомотива која гура Србију напред

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у јутарњем програму ТВ Хепи да ће Србија у оквиру новог инвестиционог плана 2020-2025. уложити девет милијарди евра у инфраструктуру, укључујући путну, железничку, комуналну и социјалну инфраструктуру.

 

“Тренутно градимо 230 км нових ауто-путева, као што су Моравски коридор и ауто-пут Сремска Рача – Kузмин, који ће нас повезати са БиХ. У инвестиционом плану „Србија 2020-2025“ градићемо нових 500 км ауто-путева. Планирани су „Вожд Kарађорђе“ који ће повезати централну са западном, јужном и источном Србијом, као и ауто-пут Пожега-Бољаре, који ће нас спојити са Црном Гором. Поред брзе пруге коју градимо од Београда до Будимпеште, градићемо и брзу пругу Београд-Ниш”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да је циљ Србије да буде премрежена путевима, те да су подједнако важни магистрални, регионални и локални путеви у које ће Србија уложити милијарду евра.

 

“Суштина и визија наше политике су да људи остану да живе у својим местима а да инвестиције лакше и брже долазе. За то нам је потребна инфраструктура. А она је уз грађевинарство покретач привредног развоја и раста БДП-а. Томе ће допринети и станови које градимо за припаднике служби безбедности. Дала сам предлог да се тај пројекат прошири и на здравствене и просветне раднике и надам се да ће Влада то усвојити”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредсеница Владе подсетила је и да је у четвртак отворен авио-саобраћај, што је важно како за економију, тако и за све људе који желе да путују.

 

“Важно је да се полако отварамо и враћамо у нормалнији живот. Али, да и даље водимо рачуна о здрављу. Ниједног тренутка нисмо затворили аеродром и то нам је омогућило да „Ер Србија“ врати наше грађане у време ванредног стања у земљу, да 15.000 страних држављана превеземо, али и да допремимо сву потребну опрему и хуманитарну помоћ у време кризе”, рекла је она.