RSS

You are here

Михајловићева: Инфраструктура услов бржег развоја Србије

 Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је инфраструктура тренутно најважнија област у развоју српске економије и истакла да у 2019. креће нови инвестициони циклус вредан 5,5 милијарди евра.

 

“Србија је мала земља иза које су многе тешке године и деценије, али која се подигла на ноге и која се развија и хвата корак са светом. Озбиљна је разлика у нашој стратегији од пре шест година и данас, и у томе колико смо у стању да је реализујемо. Направили смо озбиљне искораке у путној инфраструктури, железници, ваздушном саобраћају и данас смо озбиљан партнер у овом делу Европе”, рекла је Михајловићева, која је отворила  конференцију “Tранспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона – ТИЛ 2019”.

 

Она је казала да није присталица термина Западни Балкан и додала да је Србија земља централне и источне Европе, те да је важно да се цео овај део Европе боље повеже. “За подизање конкурентности важни су не само изградња нових путева и обнова пруга, већ и уклањање нефизичких баријера, које утичу са 30 до 40 одсто на трошкове који се појављују у транспорту и логистици”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница је рекла да Србија ради на томе да са свим суседима направи по један гранични прелаз, али да се тај процес брже одвија са земљама које нису чланице ЕУ него са чланицама ЕУ. “По том питању морамо да будемо у региону много више јединствени како бисмо имали боље резултате”, рекла је Михајловићева.

 

Она је позвала компаније заинтересоване за улагање у Србију да дођу да разговарају о новим пројектима, и истакла да је важно што конференцији присуствују компаније које већ учествују или су потенцијални учесници на пројектима у Србији, као и представници међународних финансијских институција.

 

Бизнис конференцију “Транспорт и логистика” по шести пут организује компанија “Мас медија интернешенел”, уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а ове године је окупила око 400 учесника, укључујући и представнике око 150 компанија.