RSS

You are here

Михајловићева: Источни крак Коридора 10 отварамо 9. новембра, на Св. Николу Сурчин-Обреновац

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, да ће источни крак Коридора 10 ка Бугарској бити пуштен у саобраћај 9. новембра, док ће деоница ауто-пута „Милош Велики“, од Сурчина до Обреновца, бити отворена за Светог Николу.

 

„Од 9. новембра имаћемо комплетан ауто-пут до Бугарске, то је веома важно за транзитни саобраћај кроз нашу земљу, али и за нас, јер више нема магистралног пута, све је ауто-пут.  С друге стране, у саобраћај пуштамо и деоницу од Сурчина до Обреновца, чиме ће се смањити гужве на уласку на ауто-пут „Милош Велики“. Као што је Коридор 10 важан због транзита, тако је „Милош Велики“ важан за грађане у Србији“, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да ће се у наредним месецима извршити анализе у вези са градњом Коридора 10 како нам се никада више не би поновиле ситуације са овог градилишта.

 

„Изанализираћемо све, да видимо шта се дешавало у последњих 20 година на изградњи овог коридора и шта не сме да нам се поново деси. Јер данас више нема почетка радова нити узимања кредита уколико сви припремни радови нису завршени – од добре пројектно-техничке документације, обављене експропријације, до издатих грађевинских дозвола“, рекла је она.

 

Говорећи о железничком саобраћају, Михајловићева је истакла да се наставља са реконструкцијом барске пруге, те да ће она бити враћена на пројектовану брзину од 120 км на сат.

 

„Реконструисали смо 77 км од Ресника до Ваљева, настављамо даље ка граници са Црном Гором. То је важно за наш путнички и теретни саобраћај и излазак на луку Бар. Српске железнице се мењају, пуно улажемо у њих и желимо да вратимо људе у железнички саобраћај“, рекла је Михајловићева.