RSS

You are here

Михајловићева: Изазова је много, координисаним радом стварамо једнаке услове за Роме и Ромкиње

“Не постоји област у друштвеној сфери када је у питању инклузија Рома и Ромкиња на којој не радимо. Изазова, стереотипа и проблема је много, али координисаним активностима радимо на стварању једнаких услова за припаднике ромске заједнице у образовању, здравственој заштити, становању и запошљавању”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, проф. др Зорана Михајловић.

 

Михајловићева је, отварајући семинар о социјалном укључивању ромске заједнице, истакла да Координационо тело треба да буде још јачи мотор у овој области, те да координација не само са републичким инсититуцијама, већ и невладиним сектором који пуно ради на овим темама, треба да буде јача.  

 

“Сваки грађанин и грађанка Србије су нам једнако важни и стварање једнаких услова за развој један је од приоритета. Данас ћемо разговарати и о томе шта смо урадили у међувремену, а како да будемо ефикаснији у будућности. Са јаком политичком вољом Владе Србије и свешћу сваког од нас са каквим проблемима се наши ромски суграђани суочавају, можемо да будемо много боље и развијеније друштво”, рекла је она. 

 

Марта Гарсија Фидалго из Европске комисије рекла је да се све земље у региону, али и Европској унији, суочавају са изазовима и проблемима када је у питању интеграција Рома и Ромкиња у друштво.

 

“Србија је остварила напредак у области становања и образовања, али и превенцији здравствене заштите и регулисању докумената припадника ромске заједнице. То не значи да је посао завршен и очекујемо да Србија остане лидер у региону у овој области”, рекла је она.

 

Фидалго је додала да ће Европска комисија наставити да пружа подршку у социјалној инклузији Рома и Ромкиња и да је ове године опредељено 30 милиона евра за ову област.

 

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине, рекао је да је највећи напредак остварен у области образовања и становања.

 

“Ценимо напоре које држава, на челу са председником Републике, улаже у унапређење положаја Рома. Верујем да уз овакву социјалну политику долазе бољи дани за ромску заједницу. Педагошки асистенти, здравствени медијатори и мобилни тимови велика су нам подршка у социјалној инклузији”, рекао је Накић.