RSS

You are here

Михајловићева: Изградња Моравског коридора почиње 15. децембра

“Радови на изградњи Моравског коридора, који ће повезати Коридор 10 и ауто-пут „Милош Велики“, почињу 15. децембра. Ова влада је показала да може да реализује велике пројекте без кашњења, уз добру припрему, и одличан пример за то је деоница ауто-пута од Сурчина до Обреновца, коју смо завршили и пре рока и коју пуштамо у саобраћај 18. децембра”, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.  

 

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, рекла да ће се данас састати са градоначелницима и председницима општина кроз које ће пролазити Моравски коридор. 

 

“Не можете урадити ниједан велики пројекат уколико не укључите локалне самоуправе, што није био случај са неким ранијим владама. За Моравски коридор извршили смо све припремне радње, од грађевинских дозвола до експропријације и никаквих одлагања неће бити. Данас ћемо разговарати о томе шта се све очекује од општина и градова и које процедуре треба убрзати”, рекла је она. 

 

Потпредседница Владе рекла је да ће Моравски коридор градити једна од најбољих светских компанија, „Бехтел“, те да је Србија, поучена ранијим искуствима, у нове уговоре ставила клаузуле које штите државу и инвеститора. 

 

“Биће наплате пенала ако буде икаквих кашњења, као што их је и држава плаћала јер су ранији уговори били тако срочени да су само наше обавезе навођене, али не и обавезе извођаца. Више никада не сме да нам се деси да пројекат радимо 10, 20, па и 40 година, колико смо чекали на Коридор 10”, рекла је она. 

 

Михајловићева је додала да пуштањем ауто-пута Сурчин-Обреновац више неће бити гужви које постоје код Барича, те да ћемо се за пет минута укључивати на ауто-пут „Милош Велики“.