RSS

You are here

Михајловићева: Мир, сигурност и образовање за свако дете у Србији

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равоправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас поводом Светског дана детета – 20. новембра, да се развијеност друштва мери тиме колико је сваком детету створило услове да расте у сигурном окружењу, да се образује и развија у слободну личност и одговорног грађанина.

 

“Данас није само празник који слави децу, већ и дан у којем сви ми одрасли треба да погледамо шта смо урадили да деци оставимо бољи свет од оног који смо затекли. Ако желимо да учимо да деца буду добри људи, солидарни, толерантни, да кроз живот иду без страха и предрасуда, то ћемо најбоље урадити сопственим примером, градећи друштво равноправних, у којем свака девојчица и сваки дечак имају добре услове да расту и развијају се”, каже Михајловићева.

 

Она истиче да многи друштвени проблеми са којима се као друштво данас суочавамо имају корен у неостваривању права детета.  “Све што данас урадимо на решавању проблема раних бракова, на спречавању раног рада деце, смањењу дискриминације и борби против насиља у породици, залог је за боље друштво сутра. Мењајући услове у којима деца расту, градимо Србију у којој ће се сутра боље живети”, каже Михајловићева.

 

Поводом Светског дана детета, чија је тема ове године “Обојимо све у плаво, за свако дете”, више јавних институција и објеката у Србији биће обојено плавом бојом. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре придружује се овој иницијативи осветљавањем највишег моста на Коридору 10, моста Врла код Владичиног Хана.