RSS

You are here

Михајловићева: На градилиштима великих инфраструктурних пројеката у Србији више од 1.500 радника  

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је на градилиштима највећих пројеката изградње путне и железничке инфраструктуре у Србији данас ангажовано укупно 1.529 радника и да се радови одвијају уз примену свих мера које су предвиђене у циљу сузбијања заразне болести COVID-19.

 

“Број радника у складу је са фазом у којој се налазе радови, па тако највећи број радника, укупно 443, ради на изградњи деонице брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада. На овом градилишту, где радове изводе руски РЖД, присутне су и 293 јединице механизације. На другој деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, где су извођачи кинеске компаније ЦЦЦЦ и “Чајна реjлвеј интернешенел”, радове данас изводe 362 радника”, наводи Михајловићева.

 

На обилазници око Београда, на деоници у изградњи од Остружнице до Бубањ потока, где је главни извођач кинеска комппанија “Пауер Чајна”, има 350 радника и 107 јединица механизације.

 

На градилишту Моравског коридора, односно ауто-пута Појате-Прељина, на којем је главни извођач конзорцијум компанија “Бехтел” и “Енка”, на градилишту су присутна 62 радника, као и 23 јединице механизације.

 

На деоници ауто-пута “Милош Велики” од Пожеге до Прељине, где је извођач кинеска компанија ЦЦЦЦ, радове изводи 58 радника, а ангажоване су 23 јединице механизације.

 

На изградњи деонице ауто-пута Београд-Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина, тренутно ради 86 радника турске компаније “Ташјапи”, 11 ради од куће, а на градилишту је и 55 јединица механизације. На другом градилишту исте компаније, на реконструкцији државног пута Нови Пазар - Тутин, ангажовано је 45 радника, као и 23 јединице механизације.

 

На деоници железничког Коридора 10, од Јајинаца до Мале Крсне, радове данас изводи укупно 112 радника, а извођачи су француска компанија “Колас” и српски “Енергопројект”.

 

Михајловићева апелује на све извођаче да радове изводе уз поштовање свих мера којима се осигуравају безбедност и заштита здравља радника, како на самом градилишту, тако и у оквиру кампова, где је потребна посебна предострожност у циљу сузбијања преношења заразе у време пандемије COVID-19.