RSS

You are here

Михајловићева на Националном савету за сарадњу с Русијом и Кином о приоритетним инфраструктурним пројектима у 2018.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, учествовала је данас на другој седници Националног савета за координацију сарадње с Руском Федерацијом и НР Кином. Председник Националног савета и бивши председник Србије Томислав Николић рекао је да је задовољан сарадњом коју Србија има са Русијом и Кином и да очекује да та сарадња у наредној години буде још боља и садржајнија.

 

Михајловићева је чланове Савета обавестила о динамици реализације пројеката које Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре реализује са Руском Федерацијом и Кином у друмској и железничкој инфраструктури.

 

Михајловићева је рекла да су приоритети у наредној години, кад је реч о сарадњи с Кином, закључивање комерцијалног уговора за последњу деоницу пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, закључивање уговора о финансирању ауто-пута Прељина-Пожега, као и наставак изградње обилазнице око Београда.

 

Такође је било речи о састанку министара саобраћаја, у оквиру механизма сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе, чије одржавање је планирано на пролеће у Београду.

 

Михајловићева је упознала чланове Савета и са активностима на реализацији руског  кредита за модернизацију железнице, укључујући реконструкцију и модернизацију деонице Стара Пазова-Нови Сад, на прузи Београд-Будимпешта, као и плановима за сарадњу са Руским железницима на изградњи новог диспечерског центра на железници.