RSS

You are here

Михајловићева: Нема компромиса кад су у питању права деце

Потпредседница Владе Србије и чланица Савета за права детета, проф др. Зорана Михајловић, каже да се развијеност сваке државе не мери само економским показатељима већ и правима које уживају наши најмлађи. 

 

Михајловићева је пред Пету седницу Савета Владе Србије за права детета изјавила да нема и не може бити компромиса кад су права деце у питању.

 

"И Координационо тело за родну равноправност којим председавам, заједно са Уницефом ради на решењима за проблеме о правима девојчица и раних бракова, који су нарочито присутну код ромске популације. Важна је и тема спречавања раног рада код деце и Србија је на том пољу забележила добре резултате", истакла је Михајловићева.

 

Светски дан права детета биће у Србији обележен 20. новембра, а тог дана ће плавом бојом бити осветљене све најзначајније институције у Србији.

 

"Овој акцији прикључиће се и наше министрарство тако што ће најдужи мост на Коридору 10 код Владичиног Хана тог дана бити осветљен плавом бојом", нагласила је Михајловићева.

 

Председница Савета за права детета и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић, изјавила је да очекује да ће Србија до обележавања Светског дана детета усвојити нацрт закона о правима детета и закона о заштитнику детета.

 

"Овај закон биће једна од тема данашњег састанка Савета за права детета, а разговараћемо направно и о правима деце у Србији", истакла је Ђукић Дејановић.