RSS

You are here

Михајловићева: Нема подела, Роми и Ромкиње су равноправни грађани Србије

„Влада Србије и Kоординационо тело за праћење социјалне инклузије Рома и Ромкиња у нашој земљи посвећени су стварању услова за бољи живот како ромске заједнице, тако и свих грађана и грађанки, јер наш циљ је да људи живе боље и да остају у својим местима. Важно је да схватимо да нема поделе према томе којој нацији припадамо, јер смо сви овде заједно и сви смо грађани Србије“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, присуствујући потписивању Уговора о донацији између Владе Јапана и Удружења Рома из Прокупља за „Пројекат реконструкције Центра за повратнике и локално становништво у Прокупљу“, вредног шест милиона динара.

 

Михајловићева је захвалила Јапану и Немачкој, двема државама које су увек уз Србију, пружајући нам подршку у реализацији бројних пројеката, посебно у областима које су често по страни, попут образовања, заштите животне средине, здравствене и социјалне заштите.

 

„Драго ми је што сам данас присуствовала потписивању овог уговора за центар који ће омогућити повратницима да имају боље услове за образовање и социјалну заштиту. Ипак, када говоримо о инклузији Рома и Ромкиња, још пуно посла је пред нама у целој Србији и верујем да ћемо и даље успешно сарађивати“, рекла је она.

 

Амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама, као потписник уговора, рекао је да влада ове земље од 1999. године помаже Србију и да је до сада реализовано 228 пројеката.

 

„Желимо да помогнемо да се смањи економски јаз и унапреде услови живота маргинализованих група и људи из руралних средина. Овај пројекат је разултат заједничке иницијативе Немачке и Јапана, у циљу подизања животног стандарда становништва у локалним заједницама“, рекао је он.

 

Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији, рекао је да су програми Јапана и Немачке врло комплементарни и да, у складу са глобалним циљевима УН 2030, тежња је да се нико не остави иза, те да се труде да помогну ромској заједници у Србији.

 

„Рад на унапређењу положаја маргинализованих група становништва у нашем је фокусу. Посебан акценат стављамо на образовање Рома и Ромкиња. али и на њихову интеграцију кроз запошљавање, отуда пуно улажемо у струковне обуке и каријерно усмеравање“, рекао је Шиб.

 

Потписивању је присуствовао и градоначелник Прокупља, који је истакао да је захваљујући политици председника Александра Вучића и Владе Србија данас боље место за живот и да ће овај пројекат допринети да се ромска заједница у Прокупљу оснажи и да их вратимо образовању као кључном кораку ка запошљавању.

 

У име Удуржења Рома из Прокупља уговор је потписао председник Дејан Живковић, који је истакао да овај центар окупља грађане овог града без обзира на националну припадност и да ће помоћи да се повратници лакше интегришу у локалну заједницу.

Пројекат, за који је Влада Јапана обезбедила 51.208 евра, део је заједничке иницијативе Јапана и Немачке, којим ће се оживети целокупан рад Центра за повратнике и локално становништво у Прокупљу.