RSS

You are here

Михајловићева: Новим буџетом 80 милијарди динара за путеве и пруге

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је гостујући у дневнику РТС-а да ће буџет Министарства за 2018. годину у износу од близу 80 милијарди динара донети изградњу нових путева и пруга, који ће омогућити да Србија буде још боље повезана и да оствари већи привредни раст.

 

“Новим буџетом предвиђено је пет милијарди евра више него прошле године, а финансираће се најзначајнији инфраструктурни пројекти - завршетак Коридора 10, почетак радова на ауто-путу Прељина-Пожега и Ниш-Плочник, изградња деонице Београд-Стара Пазова на брзој прузи Београд-Будимпешта”, рекла је Михајловићева, и додала да управо захваљујући инвестицијама данас има 15 милиона више возила на ауто-путевима.

 

Михајловићева је рекла да је цео буџет стабилан и развојни, потпуно различит у односу на пре две или три године, кад је држава морала да штеди јер је плаћала високе камате за кредите које су неке друге владе узимале. “Пре три године нисмо могли ни да замислимо да би држава могла да учествује у пројекту изградње два милиона квадрата станова за војнике, полицајце, младе научнике и младе брачне парове, али данас то можемо, јер имамо стабилан буџет”, рекла је Михајловићева. 

 

Инфраструктурни пројекти биће тема и предстојеће посете чланова Председништва Босне и Херцеговине. “Србија није каснила у изградњи моста Љубовија-Братунац ниједан једини дан и очекујем да са другом страном постигнемо договор о томе кад може почети да ради гранични прелаз. Такође, ауто-пут Прељина-Пожега је део будућег ауто-пута Београд-Сарајево, чија траса кроз Србију је већ позната, а очекујемо да се и унутар БиХ договоре око будуће руте”, објаснила је Михајловићева.

 

Говорећи о плановима државе за подршку повећању наталитета, Михајловићева је рекла да те активности имају дугорочан карактер и да су подстицајне мере предложене кроз два закона, Закон о финансијској подршци породици који је Влада усвојила, и Грађански законик, који је још у фази јавне расправе. “Питање друштвене бриге о деци није питање једног министарства, већ читавог друштва, и добро је да се о томе разговара како бисмо имали што шири друштвени консензус”, рекла је Михајловићева.