RSS

You are here

Михајловићева: Новим законима до станова за припаднике снага безбедности, већих прихода у буџету и више новца за инфраструктуру

 Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, поручила је данас, на крају дводневне расправе о предлозима 20 закона у Народној скупштини, да ће нови закони боље уредити област саобраћаја и грађевинарства и донети веће приходе буџету, кроз ефикаснију борбу против сиве економије. Она је нагласила и да су економски резултати Владе Србије најбоља гаранција да ће пројекат изградње станова за припаднике снага безбедности бити реализован.

 

“Влади Србије је стало и до припадника Војске Србије и до запослених у полицији, а добра ситуација у јавним финансијама и економски резултати дају нам могућност да изградимо станове које смо обећали. Србија је 2012. била на ивици банкрота, са негативним привредним растом, а у првом кварталу ове године има раст од 4,5 одсто и имамо резултате који представљају пример како се води економска политика”, рекла је Михајловићева и захвалила присутним народним посланицима на квалитетној расправи.

 

Потпредседница Владе је поновила да ће цена станова, који ће се градити на основу закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике станова безбедности у Врању, Краљеву, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду, бити највише 500 евра по квадрату. 

 

“У првој фази пројекта биће изграђено 1.578 станова у овим градовима, а у њихову изградњу биће уложено 64,35 милиона евра. Изградњом станова у ових шест градова не затварамо овај модел, већ ћемо кад крене реализација да видимо да ли можемо да га применимо и на друге категорије”, додала је она.

 

Михајловићева је нагласила да су за грађане једнако важни и остали закони о којима је скупштина данас расправљала, укључујући три закона из области железничког саобраћаја, закон о путевима, као и законе из области друмског и водног саобраћаја. 

 

“Ефекте ових закона осетиће и грађани и привреда, због веће брзине и веће ефикасности, уређеног система и бољих резултата у сузбијању сиве економије, који ће донети веће приходе буџету, а то значи и више новца за улагање у инфраструктурне и друге пројекте.

 

Она је додала и да није само техничко питање да ли ћемо повећати максималну брзину на ауто-путевима са 120 на 130 километара на час, јер се веома водило рачуна и о безбедности у саобраћају, будући да ће бити пооштрене казне за насилничку вожњу.

 

Михајловићева је истакла да је, захваљујући реформским законима донетим у претходних неколико година, Србија данас 10. на свету по издавању грађевинских дозвола и да Влада заокружује процес уређивања ове области доношењем закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова. 

 

“Овим законом ћемо заокружити реформе у области грађевинарства, а грађани ће упис имовине завршавати за пет дана и то само на једном месту – код јавног бележника, уместо на пет шалтера као што је до сада био случај”, рекла је Михајловићева.