RSS

You are here

Михајловићева о извештају ЕК: Нема привредног раста без напретка у грађевинарству и транспорту

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас, упитана да прокоментарише годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије из угла ресора које води, да су сви закони из области саобраћаја усклађени са стандардима ЕУ, те да је посебно поносна на железнички сектор, који је препознат, иако је ранијих година био са стране и у проблемима.

 

„Иако су многе области у извештају остале у сенци решавања питања над питањима, а то је Косово и Метохија, признат је напредак који смо остварили у различитим областима транспорта и на то сам поносна. Све то не би било могуће без реформи које смо започели пре неколико година и наставићемо да улажемо у све облике саобраћаја, посебно у железнички сектор, али и у безбедност на путевима и у железници“, рекла је она.

 

Михајловићева је истакла да нема привредног раста уколико нема напретка у секторима грађевинарства и транспорта.

 

„Све што је урађено у области грађевинарства утицало је на услове пословања. Електронске грађевинске дозволе и услови пословања препознати су у извештају ЕК и није случајно што имамо јако висок ниво директних страних инвестиција. Наставићемо са реформама и верујем да ћемо у извештају наредне године додатно остварити одређене резултате“, рекла је она.

 

Када је реч о родној равноправности, Михајловићева је рекла да је поредећи овогодишњи са извештајем из 2018. године препознат не само рад у овој области и постојање Координационог тела, већ и Индекс родне равноправности, у ком Србија бележи много боље резултате него пре две године.

„Једина смо земља ван ЕУ која је увела овај европски стандард. Поред тога, много више пажње морамо посветити осетљивим групама жена, посебно женама са села и женама са инвалидитетом“, рекла је Михајловићева.