RSS

You are here

Михајловићева обишла радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, радове на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, на деоници од Београда до Старе Пазове.

 

Вучић је после обиласка радова и презентације пројекта на градилишту код Старе Пазове рекао да ће до 31. марта 2021. деоница Београд - Стара Пазова бити спремна за саобраћај, а до августа или септембра 2021. године и пруга од Београда до Новог Сада. До 2024. године, како је навео, биће завршена и деоница од Новог Сада до Суботице, што ће омогућити да се од Београда до Будимпеште возом стиже за око два сата и 45 минута.

 

Амбасадорка НР Кине у Београду Чен Бо рекла је да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе “Појас и пут”. Она је нагласила да ниједан пројекат који воде кинеске компаније у Србији није стао за време епидемије корона вируса, као и да верује да ће кинеске компаније наставити да дају допринос опоравку српске економије.

 

Дужина деонице Београд центар - Стара Пазова је 34,5 км, вредност радова је 350,1 милион долара, а извођач је конзорцијум кинеских компанија “Чајна рејлвеј интернешенел” и “Чајна комјуникејшенс констракшен компани”.