RSS

You are here

Михајловићева: Од ЕИБ бесповратно 2,7 милиона евра за припpему нових пројеката у водном саобраћају

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са менаџерком Европске инвестиционе банке за Србију Аном Солецки Споразум о додели бесповратних средстава у водном саобраћају, вредан 2,7 милиона евра, и том приликом истакла да је посебно поносна јер је Влада Србије од пре две године стратешки опредељена да развија водне коридоре који су деценијама уназад били запостављени. Овај новац биће употребљен за припрему три нова пројекта у водном саобраћају, чија вредност износи 20 милиона евра.

 

“У водни саобраћај улажемо 200 милиона евра, и то за изградњу и реконструкцију преводнице Ђердап I и II, проширење луке Смедерево, вађење потонуле флоте из II светског рата. Како улажемо у све друге видове саобраћаја, друмски, железнички и ваздушни, тако инвестирамо и у водни. Овај споразум омогућиће нам припрему неколико великих пројеката, јер желимо да наше реке буду много боље искоришћене и да имамо више превезене робе”, рекла је Михајловићева.

 

Дубравка Негре, директорка канцеалрије ЕИБ за Западни Балкан, рекла је да ће 2,7 милиона евра бесповратних средстава бити искоришћено за припрему великих пројеката, те да реке у Србији више нису изоловане, већ су део европске транспортне мреже и спајају Србију са остатком Европе.

 

“Припрема пројекта кључни је део његове реализације. Заједно са Министарством реализујемо неколико великих пројеката у водном саобраћају и циљ нам је да побољшамо услове речне пловидбе кроз Србију. Реке су важан ресурс и драго нам је да је министартсво које води потпредседница Михајловић то препознало и да ћемо наставити заједно да радимо на реализацији пројеката у водном саобраћају”, рекла је она.

 

Ана Солецки честитала је Министарству саобраћаја на добро припремљеном пројекту и истакла да ће он допринети бољем повезивању и безбедности пловидбе.

 

“Драго нам је да смо део овог пројекта који за циљ има уређење пловног пута реке Саве, увођење система хидро-метео станица, као и увођење система за управљање водним саобраћајем у Србији”, рекла је Солецки.

 

Пре церемоније потписивања споразума потпредседница Михајловић одржала је састанак са представницима ЕИБ-а, на којем је било речи и о заједничкој сарадњи у области друмског, железничког и ваздушног саобраћаја.