RSS

You are here

Михајловићева: Ово је доказ шта конкретно ЕУ значи за грађане Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас Меморандум о разумевању у вези с израдом пројектне документације за реконструкцију пруге од Велике Плане до Ниша, што је један од првих корака у реализацији овог пројекта укупне инвестиционе вредности око 550 милиона евра.

 

Михајловићева је на конференцији за медије “ЕУ за тебе – За модерну и одрживу Србију”, поводом представљања програма “Подршка ЕУ у припреми пројеката” (ЕУ ППФ), рекла да је укупна дужина деоница ове пруге за које се припрема документација око 111 км.

 

“За нас је ово важан дан јер почињемо реализацију важних пројеката о којима се сигурно прича деценијама, не само из области транспорта, него и из области животне средине, који је важан и за Србију, али је од значаја и ван Србије”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је у сенци коментара о новом извештају Европске комисије остало питање које грађани свуда у Србији постављају, а то је шта имамо од пута ка ЕУ и шта све радимо са ЕУ. “Управо су овакви пројекти за грађане и грађанке Србије показатељ шта нам конкретно доноси пут ка ЕУ, да стално подижемо стандарде у свим областима, да припремамо пројектну документацију и идемо ка њиховој реализацији“, рекла је она.

 

“Припрема пројектне документације је озбиљан посао јер утиче на све што се касније дешава на пројекту, на брзину и ефикасност реализације. Министарство за европске интеграције има важну улогу у програмирању пројеката и нама су пружили значајну помоћ и за припрему пројекта модернизације пруге Ниш-Брестовац и реконструкцију бродске преводнице на ХЕ „Ђердап 1“, која после 30 година треба да се ревитализује”, навела је Михајловићева.

 

Она је Меморандум о разумевању у вези са пројектом модернизације пруге Велика Плана - Ниш, који се тиче сарадње на припреми пројектне документације, потписала са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и в. д. генералног директора “Инфраструктура железница Србије” Мирољубом Јевтићем, а потписивању је присуствовао и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.

 

Јоксимовићева је рекла да програм ЕУ ППФ нема за циљ само убрзавање европских интеграција Србије, него и сажима поруку да је циљ модерна и одржива Србија и да остваривање тог циља може да буде само кроз партнерски однос и заједничко напредовање Србије и ЕУ.

 

Фабрици је рекао да ЕУ као први донатор и инвеститор у Србији жели да буде присутна у Србији, али не само кроз припрему пројеката, већ и кроз њихову имплеменатацију. „ЕУ кроз програм ЕУ ППФ подржава израду пројектне документације за 15 пројеката који се односе на различите области, укључујући  саобраћај и животну средину, а посебно је важно да ти пројекти буду дугорочни и одрживи“, навео је он.

 

На представљању програма учествовали су и министар за заштиту животне средине Горан Триван, градоначелник Београда Зоран Радојичић и в. д. помоћника министра финансија Марко Јовановић.

 

Програм „Подршка Европске уније у припреми пројеката“ (ЕУ ППФ) представља техничку помоћ која се финансира из претприступних фондова Европске уније. Вредност програма је 21 милион евра, од чега је 19,7 милиона евра донација ЕУ, а 1,29 милиона евра је допринос Владе Републике Србије. Циљ програма ЕУ ППФ је јачање техничких и административних капацитета домаће администрације у области управљања и коришћења претприступних фондова ЕУ, како би се убрзао процес припреме за чланство Србије у ЕУ.

 

Потенцијална инвестициона вредност 15 пројеката за које се припрема пројектна и тендерска документација, уз подршку програма ЕУ ППФ, већа је од 900 милиона евра, а међу овим инфраструктурним пројектима су, између осталог, модернизација железнице, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у више градова, као и увођење енергетске ефикасности у јавне установе у Србији.