RSS

You are here

Михајловићева: Почетак изградње деонице Прељина-Пожега до краја 2018. или најкасније почетком 2019.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас у Чачку да ће ове године бити завршена укупно 103 километра ауто-пута на Коридору 11, а да ће радови на деоници Прељина-Пожега почети у последњем кварталу 2018. или најкасније до 1. марта 2019.

 

Говорећи о стратешким пројектима за Чачак и Моравички округ, после састанка са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, Михајловићева је рекла и да за ауто-пут Појате-Прељина, односно “Моравски коридор”, у мају треба да буду завршене измене просторног плана и да у овом тренутку постоји интересовање једне америчке и једне кинеске компаније за тај пројекат.

 

“Кад говоримо о редовном одржавању, у претходне три године уложено је 1,5 милијарди динара у одржавање путева само у Чачку, а укупно 3,5 милијарди динара у целом Моравичком округу. У 2018. још око 500 милиона биће уложено у град и округ, не рачунајући рехабилитације које се финансирају из кредита међународних финансијских институција”, рекла је Михајловићева.

 

Она је најавила и да ће Аеродром “Морава” у Лађевцима у наредних неколико месеци постати мешовити, цивилно-војни, за шта већ постоји закључак Владе, а за чије спровођење је потребно спровести још одређене административне процедуре са Министарством одбране.

 

“Након тога ћемо сести заједно са представницима округа и локалних самоуправа и направити пројекције и за путнички и за карго саобраћај. Наш интерес је да даље развијамо тај аеродром, на коме ће, кад постане мешовити, оператер бити предузеће “Аеродроми Србије”“, додала је Михајловићева.

 

Она је рекла и да су у току припреме за наставак реконструкције барске пруге и прецизирала да ће се ове године радити пројектно-техничка документација, а следеће године би могли почети радови. “Барска пруга, односно железнички Коридор 11, заједно са модернизацијом преосталих деоница на железничком Коридору 10, представљају приоритет кад је железница у питању”, навела је Михајловићева. 

 

Она је додала да је на састанку договорено и да “Инфраструктура железнице Србије” пошаље стручне тимове како би се у наредном периоду повећала безбедност на железничким путним прелазима у Чачку.

 

Михајловићева је у оквиру посете Чачку уручила и девет решења о озакоњењу грађанима и привредницима и позвала грађане да прикупе сву потребну документацију како би озаконили своје објекте. 

 

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да је на састанку са потпредседницом Владе разговарано о просторном плану подручја посебне намене за Овчарско-кабларску клисуру, као и о свим инфраструктурним пројектима који се реализују или чија је реализација у плану.

 

У оквиру посете Чачку Михајловићева је разговарала и са начелником Моравичког oкруга Слободаном Јоловићем и челницима локалних самоуправа из овог округа.