RSS

You are here

Михајловићева: Подршка Аустралије у оснаживању жена у Србији

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са новом амбасадорком Аустралије у Србији Рут Стјуарт о могућностима сарадње две земље.

 

Михајловићева је истакла да Србија и Аустралија имају добре билатералне односе али да су могућности и потенцијали за сарадњу велики.

„Хвала вам на подршци коју пружате Србији на путу ка Европској унији, за нас су евроинтеграције и усвајање европских стандарда најважнији приоритети. С Аустралијом имамо Споразум о ваздушном саобраћају, али сигурно да постоје могућности за интензивирање економске, научно-технолошке, културне, као и сарадње у области родне равноправности. Важан аспект у томе је свакако постојање бројне српске дијаспоре у Аустралији“, рекла је Михајловићева.

 

Амбасадорка Рут Стјуарт рекла је да је подршка Аустралије неупитна и да постоји заинтересованост аустралијских предузетника да инвестирају у Србију.

„Посебна заинтересованост аустралијских компанија постоји у области истраживања и експлоатације рудника, као и у ИТ и сектору услуга. Велики су потенцијали за сарадњу и улагања у Србију“, рекла је она.

 

На састанку је било речи и о унапређењу родне равноправности и сарадњи две земље на том пољу. Потпредседница Михајловић истакла је да је Србија посвећена побољшању положаја жена у Србији и захвалила је аустралијској амбасади на подршци.

„Знам да вам је ова тема веома важна и да реализујете бројне активности. Амбасада Аустралије у Београду наставиће да подржава пројекте који за циљ имају оснаживање жена, посебно жена са инвалидитетом, са фокусом на локални ниво и помоћ малим организацијама“, рекла је амбасадорка Стјуарт.

 

Потпредседница Владе Србије поклонила је амбасадорки у знак добродошлице стилизовану везену минијатуру коју су израдиле жене са села у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју заједно реализују Kоординационо тело за родну равноправност, НАЛЕД и Етно-мрежа.