RSS

You are here

Михајловићева потписала споразум са Управом за спречавање прања новца

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са в. д. директора Управе за спречавање прања новца Жељком Радовановићем Споразум о сарадњи.

 

Михајловићева је истакла да је овај споразум потписан на основу документа Владе Србије „Процена ризика од прања новца и процена ризика од финансирања тероризма“, где је сектор грађевинарства таргетиран као један од потенцијално ризичних за прање новца.

 

„Овај споразум је изузетно важан за Министарство грађевинарства, посебно имајући у виду да се у документу који је Влада Србије усвојила прошле године наглашава да се пласирање прљавог новца у некретнине најчешће одвија кроз инвестирање у изградњу стамбено-пословних објеката и у куповину непокретности. Овим споразумом учинићемо сарадњу са Управом још ефикаснијом, јер ћемо знати када и на који начин да реагујемо“, рекла је Михајловићева.

 

Потписивањем овог споразума Србија је једина земља у региону која је на овај начин институционално регулисала област грађевине и тиме прва која на систематски начин решава проблем пласирања „прљавог новца“ у овај сектор.

 

Потпредседница Владе додала је и да је Министарство и до сада обавештавало и достављало информације и пријаве како Управи за спречавање прања новца, тако и тужилаштву у случајевима нелегалне градње.

 

„Препознали смо да је овакав споразум неопходан као механизам којим ће Министарство грађевинарства редовно обавештавати Управу о евентуалним сумњама до којих долази у обављању посла из своје надлежности, као што су издавање грађевинских дозвола, озакоњење објеката или инспекцијски надзор, а запослене ћемо додатно обучити да такве случајеве препознају“, рекла је она.