RSS

You are here

Михајловићева потписала Споразум за инклузију Рома и Ромкиња вредан 10 милиона евра

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић потписала је данас са Немачком организацијом за међународну сарадњу - ГИЗ Споразум о сарадњи “Инклузија Рома и других маргинализованих група у Републици Србији”, вредан 10 милиона евра.

 

Михајловићева, која председава Владиним Kоординационим телом за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, истакла је да је важно да припадницима ромске заједнице створимо услове за одржив и квалитетан начин живота.

 

“Kроз посао који заједно радимо боримо се да има што мање предрасуда и стереотипа. Званично Рома и Ромкиња у Србији је око два одсто, али заправо их има много више. И оно на чему инсистирам је да свако од нас схвати да у нашој земљи нема грађана првог и другог реда. То спроводимо кроз Стратегију, акционе планове и пројекте које радимо са међународним партнерима и локалним самоуправама”, рекла је она.

 

Потпредседница Владе захвалила је ГИЗ-у за успешну сарадњу и подршку у претходним годинама заједничког рада.

 

Споразум су потписали и Герхард Зипел, директор ГИЗ-а у Србији, и Александра Димић Угринај, вођа ГИЗ пројекта.

 

Герхард Зипел рекао је да је сарадња за четири године, колико је на челу ГИЗ-а у Србији, постала све значајнија јер је са 11 милиона евра порасла на 25 милиона евра годишње.

 

“Средстава нису само из Немачке, већ и ЕK и Владе Швајцарске. Сви ови споразуми су кључни јер су путоказ за имплементацију програма. Захваљујем на прилици да радимо заједно са Владом Србије на имплементацији пројеката”, рекао је Зипел.

 

Александра Димић Угринај изјавила је да ће се пројекат спроводити у 18 градова и општина у Србији.

 

“Kроз пројекат подржаћемо и јачање структура Kоординационог тела, као и унапређење система праћења. Биће реализовани тренинзи и обуке, са циљем смањења стереотипа и предрасуда према ромској популацији. Наш циљ је да ромска заједница буде укључена у друштво. То је млада популација и представља важан потенцијал за економски развој Србије”, рекла је она.

 

Пројекат у оквиру Немачке развојне сарадње “Инклузија Рома и других маргинализованих група у Републици Србији” спроводи ГИЗ у Србији.