RSS

You are here

Михајловићева потписала уговор о градњи брзе саобраћајнице која Ваљево повезује са “Милошем Великим” и о регулацији Kолубаре

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас са директором „Путева Србије“ Зораном Дробњаком и директором компаније "Чајна Шандонг" у Београду Џанг Ђанчаом комерцијални уговор вредан 158 милиона евра о пројектовању и изградњи брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца и регулуацији реке Kолубаре. Потписивању комерцијалног уговора присуствовала је и амбасадорка НР Kине у Београду, Чен Бо.

 

Изградњом ове саобраћајнице Ваљево и читава околина добиће директну везу са ауто-путем „Милош Велики“ и овим је успуњено још једно обећање дато грађанима. Саставни део овог пројекта је и потпуно уређење реке Kолубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

 

Укупна дужина деонице је 18,3 км, а почетак радова планиран је за следећу недељу. На траси ће се налазити 25 објеката, 2,5 км мостова и једна петља. Финансијер пројекта је Влада Републике Србије, инвеститор „Путеви Србије“, а радове ће изводити кинеска компанија „Чајна Шандонг“, у складу са државним споразумом Србије и Народне Ребублике Kине.

 

Брза саобраћајница Иверак-Лајковац представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Босне и Херцеговине са ауто-путем „Милош Велики“ и Kоридором 10 и пројектована је за брзину до 100 км/ч.