RSS

You are here

Mихајловићева потписала уговоре са немачком развојном банком KfW вредне 11 милиона евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас финансијске уговоре са немачком развојном банком KfW укупне вредности 11 милиона евра, за релизацију пројеката изградње регионалних депонија у Крушевцу и Врању.

 

За реализацију пројеката у Крушевцу и Врању, поред 11 милиона евра уговора донација који су данас потписани, обезбеђена су још 22 милиона евра, што чини укупно 33 милиона евра за израду пројектне документације и изградњу регионалних депонија за чврсти отпад у Крушевцу и Врању.

 

“Два финансијска уговора за донације које смо данас потписали вредна су укупно 11 милиона евра. Међутим, то је само део оног што као Министарство радимо са KfW-ом, будући да градимо и фабрике воде и реализујемо пројекте у области пречишћавања отпадних вода, а укупна вредност пројеката на којима сарађујемо износи више од 200 милиона евра”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је за Владу Србије и грађане Србије сарадња са немачком развојном банком KfW веома важна, јер “није довољно имати само транспортну и енергетску инфраструктуру, већ се значајна средства улажу и у комуналну инфраструктуру.

 

Амбасадор Немачке у Београду, Томас Шиб, рекао је да је Немачка не само највећи билетерални трговински партнер Србије, него и највећи билатерални донатор. “Желимо да пружимо снажну подршку Србији на њеном путу ка чланству у Европској унији. Поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, веома је захтевно и пројекат за који је данас потписан уговор представља прекретницу кад говоримо о испуњавању обавезеза из овог поглавља. До сада смо пружали углавном саветодавну помоћ у области управљања отпадом, а сада крећемо и са конкретним пројектима”, рекао је Шиб.

 

Шеф одељења за комуналну инфраструктуру за југоисточну Европу и Турску у немачкој развојној банци KfW, Кирк Милднер, рекао је да су уговори који су данас потписани још једна потврда високог квалитета сарадње, која је разноврсна, свеобухватна и ефективна и у корист грађана Србије. „Окосница наших досадашњих активности били су области водоснабдевања и управљања отпадним водама у градовима средње величине. Сада крећемо са новим програмом којим KfW у Србији улази и у области управљања чврстим отпадом, где постоје велике потребе за улагањима и за усклађивањем са захтевима ЕУ у овој области”, рекао је Милднер.

 

Уговор је, поред Михајловићеве и Милднера, потписао и директор Канцеларије KfW у Србији, Арне Гос.