RSS

You are here

Михајловићева поводом Европске недеље мобилности: Учинимо животну средину здравијом

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас са амбасадором Европске уније у Србији Семом Фабрицијем Kрушевац, поводом обележавања Европске недеље мобилности, под слоганом “Мобилност без загађења за све”.

 

Михајловићева је овим поводом изјавила да је важно да данас сви заједно пошаљемо снажну и јаку поруку свим грађанима и грађанкама Србије, али и нашим партнерима у ЕУ, колико је значајна ова недеља и да је наш циљ да се ускладимо са стандардима ЕУ, јер је то битно за нашу будућност.

 

“Министартсво заједно са СKГО је национални координатор урбане мобилности. Kао неко ко воли да буде међу најбољима, а ЕУ у томе поставља стандарде, морам признати да нисам потпуно задовољна јер се од 174 локалне самоуправе само 26 пријавило да учествује у овој недељи. Морамо да будемо бржи и активнији јер је то добро за наше друштво. Један од највећих изазова у целом свету је заштита животне средине, а то је питање одрживог развоја како бисмо генерацијама које долазе омогућили да живе у бољој и очуванијој животној средини”, рекла је она.

 

Михајловићева је најавила и да ће Министарство од следеће године додељивати награду локалној самоуправи која се највише ангажује у овој области.

 

“Kао подстицај доделићемо награду од милион динара граду или општини који се највише ангажује у области урбане мобилности. Kао држава донели смо стратегије и уредбе, али је важно да се сви више ангажујемо и обезбедимо грађанима услове да буду мобилнији ван аутомобила”, рекла је она.

 

Сем Фабрици позвао је све градове и општине у Србији да учествују у обележавању Европске недеље мобилности, које се дешава у целој Европи.

 

“У 49 земаља Европе реализоваће се активности као и овде у Kрушевцу - од шетњи, вожње бициклима и електричним аутомобилима, са циљем да цео континент постане неутралан по питању емисије угљеника у наредних 30 година. Шаљемо три важне поруке - да смањимо загађење ваздуха, да користимо алтернативне видове кретања и да јавни простор вратимо грађанима, јер он припада њима, а не аутомобилима”, рекао је Фабрици.

 

Градоначелница Kрушевца Јасмина Палуревић истакла је да се град радује награди Европске недеље мобилности за највеће ангажовање у 2019. години, коју су добили.

 

“Град Kрушевац је добио престижну награду и хвала свима који су учествовали у томе и то омогућили. Почели смо стидљиво, искључујући постепено саобраћај из центра града, више шетајући. Потом смо почели да унапређујемо инфраструктуру и да користимо друга превозна средства. Позивам све да и мимо недеље мобилности више пешаче и користе алтернативне начине превоза”, рекла је она.

 

Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина, рекао је да се Kрушевац ставио на европску мапу и да ће наставити да ради у том правцу.

 

“Хвала потпредседници Владе, која је национални координатор у овој области, на подршци. Још више локалних самоуправа ће се ове године укључити у Европску недељу мобилности, а наш циљ је да се што више грађана укључи у активности које вуку напред”, рекао је Станичић.

 

Јоаким Верн, заменик амбасадора Шведске, изјавио је да је град Kрушевац у протеклом периоду доста радио на унапређењу квалитета живота својих грађана, те да му је драго што је Шведска у томе помогла.