RSS

You are here

Михајловићева поводом Међународног дана старијих: Чувајмо наше старе, покажимо више солидарности

Поводом обележавања Међународног дана старијих особа, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је важно да сви покажемо више солидарности и поштовања према нашим старијим суграђанима, јер без њих нема ни будућности младих.

 

„Као што на младима свет остаје, тако на старијима друштво опстаје. На нама је да сваког дана чувамо наше старе и водимо рачуна о њима, јер су то наши родитељи, деке, баке. Они не смеју бити заборављени ни маргинализовани, већ своју старост треба да проживе достојанствено, заштићени од сваког облика дискриминације“, рекла је она.

 

Михајловићева је посебно истакла тежак положај старијих жена на селу.

 

„Женама на селу није лако, више од пола њих нема право на пензију, само 13 одсто жена на селу су власнице имовине, најбројније су када треба да раде бесплатно. Важно је да их оснажимо, али и да мењамо свест и жена и мушкараца о томе у каквом су положају старије жене“, изјавила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је додала да би на данашњи дан сви требало да се подсетимо колико су међугенерацијска солидарност и јачање веза са најмлађима важни, те да два милиона наших суграђана старијих од 60 година заслужује пажњу и бригу, као и добру социјалну и здравствену заштиту.