RSS

You are here

Михајловићева: Предлози закона за бржу реализацију инфраструктурних пројеката

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће закони које је предложило Министарство и о којима данас почиње расправа у Народној скупштини омогућити бржу и ефикаснију реализацију великих инфраструктурних пројеката.

 

“Пред народним посланицима бранимо 13 предлога закона и одлука, које су важне за бржу реализацију инфраструктурних пројеката. Очекујем озбиљну расправу, има доста поднетих амандмана и надам се да ће закони који буду усвојени бити још квалитетнији после расправе у парламенту”, рекла је Михајловићева новинарима у Народној скупштини пре почетка заседања.

 

Говорећи о Предлогу закона о посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Републику Србију, Михајловићева је рекла да Министарство има пуно искуства у реализацији великих пројеката и да је у претходном периоду било пуно проблема у решавању имовинско-правних односа. “Због тога су често морале да се мењају и грађевинске дозволе, за шта је потребно доста времена и то је разлог зашто смо предложили посебан закон који ће то уредити, како бисмо убрзали реализацију пројеката”, рекла је Михајловићева, и подсетила да је Министарство за 2020. годину планирало отпочињање реализације пројеката из новог инвестиционог циклуса, вредних око пет милијарди евра.

 

Упитана за новине у Предлогу закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, Михајловићева је рекла да ће се усвајањем тих измена домаћи прописи додатно ускладити са регулативом Европске уније, као и процес издавања грађевинских дозвола. “У делу издавања лиценци за инжењере имаћемо једноставнији поступак, али ће и инжењери имати обавезу да њихово стручно усавршавање буде континуирано, јер грађевинска струка стално напредује”, казала је Михајловићева.

 

Она је додала да су, поред закона из области грађевинарства, на дневном реду и закони из области друмског, ваздушног и водног саобраћаја.