RSS

You are here

Михајловићева: Превенција и заједнички рад медија, цивилног сектора и државе за већу безбедност деце

Потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић отворила је данас у Суботици трећу  конференцију Фондације "Тијана Јурић" посвећену безбедности деце “Безбедност и одговорност” и поручила да су превенција и едукација родитеља и деце и заједнички рад целог друштва најважнији да би деца у Србији била безбедна.

 

“Безбедност деце није само питање казнених одредби које Министарство правде разматра и које верујем да ће дати позитиван исход, него и питање превенције, и то је оно на чему би сви заједно требало да радимо, и цивилни сектор, и медији, и државне институције”, рекла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да као жена, мајка и грађанка подржава иницијативу фондације о доживотном затвору за тешка кривична дела против деце, малолетних лица и трудница и да верује да ће и Министарство правде, које разматра овај предлог, позитивно одговорити на њега, узимајући у обзир и мишљење струке.

 

Она је додала да је едукација деце и родитеља важна како би могли да на прави начин одреагују на све ризике које прати живот у модерном друштву. 

“Жао ми је што су морале да се десе трагичне ствари да бисмо покренули неке ствари и хвала Игору Јурићу на томе што се обратио Влади Србије за подршку и на раду који је омогућио да се о проблему безбедности деце говори више него раније”, рекла је Михајловићева.

 

“Постоји српска изрека “Не дај Боже ником да се то деси”, али се мало кад запитамо шта смо урадили да се нека трагедија не догоди. Управо то је наш задатак - да се бавимо тиме да се ником не деси”, рекла је Михајловићева.

 

Амбасадор Шведске Јан Лундин рекао је да и у Шведској, где се озбиљно баве овим проблемом, безбедност деце није само питање казни за злостављање деце, већ и како га спречити. “Више од 23.000 случајева малтретирања деце и 3.000 случајева сексуалног злостављања пријављено је полицији прошле године у Шведској, а говоримо само о евидентираним случајевима. Свако десето дете у школама у Шведској каже да је трпело неки вид злостављања”, рекао је Лундин, и додао да је Шведска спремна да сарађује са Србијом у борби против овог проблема.

 

Директор Фондације “Тијана Јурић”, Игор Јурић, захвалио је потпредседници Владе на подршци иницијативи фондације у вези с пооштравањем казнених одредаба и другим институцијама које подржавају рад фондације, укључујући Амбасаду Шведске. “Успели смо од 2015. да променимо један закон, данас се много брже креће у потрагу за децом, успоставили смо регистар несталих и захвални смо држави на подршци”, рекао је Јурић, и додао да важно место у деловању ове организације чине едукативне и превентивне активности, повећање безбедности деце на интернету и проблем нестанка деце.