RSS

You are here

Михајловићева: Први авио-летови 21. маја, путници да се придржавају свих мера

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће први авио-летови после укидања ванредног стања бити 21. маја, и то пет летова за Франкфурт и за Цирих, а да ће путници морати да се придржавају свих мера које је донела Влада Србије.

 

“Нигде у Европи није потпуно нормализован авио-саобраћај, нигде не постоје редовне линије, па тако то неће бити ни ове, које ће ићи по наше људе који су у Европи и желе да се врате. Практично, још се у Европи нису договорили како треба да изгледа пут авионом“, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Прва.

 

Она је прецизирала да ће страни држављани који долазе у Србију морати да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата, а држављани Републике Србије или они који имају боравиште у Србији или негативан PCR тест или да иду у самоизолацију. “За наше држављане оставили смо могућност да и ако оду у самоизолацију, могу да ураде тест у референтној лабораторији и да, ако је негативан, прекину самоизолацију. Наравно, сви ће морати за време путовања да носе маске и да се придржавају и свих других процедура”, рекла је Михајловићева.

 

Када је реч о друмском саобраћају, она је додала да је претходних месеци питање преласка граница било регулисано посебним одобрењима комисије Владе, што је омогућило да снабдевање Србије не стане, као и да ће релаксирање мера и у тој области бити рађено, као и до сада, у договору са лекарима. “Сви бисмо волели да се границе отворе, и људи у Србији, и људи ван Србије, али као што смо и досад све радили одговорно, да се тако понашамо и сад и да сачекамо још мало”, навела је онa.

 

Михајловићева је рекла да ће свакако за улазак у Србију морати да се уради одговарајући тест, и да се ти тестови раде у земљама из којих се долази, јер је потребно одређено време да се добију резултати. Такође, како је навела, водиће се рачуна и о томе да могу да путују и људи са мањим примањима или без примања, па ће плаћања теста бити ослобођени студенти и незапослени, док ће деца до 12 година бити ослобођена било какве врсте тестова.

 

Она је нагласила да, упркос релаксирању мера, сви морају и даље да се понашају одговорно, да мора да се пази на дистанцу и све друге мере. “Морамо бити одговорни и кад је реч о путовањима, јер је питање како ће се понашати друге државе. Лично, не планирам на одмор ван Србије ове године”, рекла је Михајловићева.