RSS

You are here

Михајловићева: Реформа „Путева Србије“ неопходна за даљи развој и ефикаснији рад

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас састанак Радне групе за праћење реформе путног сектора у Србији, на којем је било речи о досадашњим резултатима и активностима које предстоје.

 

Михајловићева је том приликом истакла да Министарство саобраћаја није задовољно ефикасношћу и конкурентношћу „Путева Србије“ и да очекује да ће се овом реформом доћи не само до квалитетнијег одржавања путне мреже, већ и добијања профитабилног јавног предузећа, са јасно дефинисаним обавезама и одговорношћу.

 

„Пуно тога смо урадили у претходном периоду, јер без реформе у друмском сектору нема даљег напретка. Свесни смо постојећих капацитета и критичних тачака и нисмо у потпуности задовољни ефикасношћу рада "Путева Србије". Заједно са консултантима и међународним партнерима дефинисаћемо основне правце како реформе путног сектора, тако и реструктурирања овог предузећа, у циљу ефикаснијег пословања, повећања капацитета свих релевантних институција, али и изградње, одржавања и веће безбедности путева“, рекла је она.

 

На састанку је посебно било речи о потписивању уговора између Владе Србије и Јавног предузећа „Путеви Србије“, којим би се прецизно дефинисали нивои услуга и успоставио јасан временски програм за радове и структурне реформе.

 

Потпредседница Владе захвалила је представницима свих ресорних министарстава, Светској банци, Европској банци за обнову и развој, као и Европској инвестиционој банци, на уложеном раду и подршци у планирању и спровођењу реформе друмско-саобраћајног сектора.

 

Представници Светске банке, ЕБРД-а и ЕИБ-а истакли су да је ово велики корак у процесу реформи и као резултат трогодишњег рада ове институције наставиће да пружају подршку имплементацији програма.

 

Састанку су, поред представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и наведених финансијских организација, присуствовали и представници Министарства финансија, Министарства привреде, Министарства унутрашњих послова, „Путева Србије“, „Kоридора Србије“ и ангажованих консултаната.