RSS

You are here

Михајловићева: Регионалном сарадњом до родне равноправности

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, отворила је данас у Београду регионалну конференцију посвећену родној равноправности и реформи јавне управе на западном Балкану.

„Драго ми је да је Србија изабрана као добар пример земље која је у претходних неколико година поставила темеље и направила искораке у родној равноправности. Захваљујем и министру Ружићу и министарству које води јер су препознали значај ове области и потребе да се у локалним самоуправама родна равноправност унапређује“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је да је Србија једина земља ван ЕУ која је израдила Индекс родне равноправности, успоставила стратешки и законодавни оквир, али да на томе неће стати.

„Индекс родне равноправности значи нам да бисмо видели где смо у односу на земље ЕУ и које су то области које треба да поправимо у времену испред нас. Ипак, мишљења сам да не можемо да будемо задовољни, има још много тога што треба да урадимо и моја порука је да ћемо наставити да радимо не само на законодавном оквиру и на пројектима којима оснажујемо жене, већ и да схватимо да без мушкараца нема родне равноправности, да то треба да радимо заједно“, изјавила је потпредседница Владе. 

Михајловићева је истакла и да је Координационо тело којим председава иницирало формирање регионалне канцеларије за родну равноправност за земље западног Балкана.

„Једино уједињени и регионално повезани можемо да направимо одређене резултате много брже него што смо планирали. Иницијативу смо упутили земљама ЕУ, ОЕБС-у и другим међународним организацијама и разговори су у току“, закључила је Михајловићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је ЕУ веома ангажована због увођења родне компоненте у све јавне политике. 

„Срећни смо да је родна равноправност постала важно питање у Србији и захваљујем потпредседници Владе на томе“, рекао је Фабрици.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио истакао је значај данашње регионалне конференције, јер је реформа јавне управе важна, као и заједнички рад на томе.

„Са Србијом имамо дугу сарадњу и ОЕБС је спреман да подели своја искуства у овој области“, рекао је Орицио.