RSS

You are here

Михајловићева: Роми и Ромкиње заслужују достојанствен живот, стварање једнаких услова посао свих нас

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, председавала је данашњом седницом Kоординационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, и тим поводом истакла да је достојанствен живот ромске заједнице и стварање једнаких услова посао државе, јединица локалних самоуправа и међународних партнера.

 

„Наш задатак је да свим грађанима и грађанкама створимо једнаке услове за живот, а Роми и Ромкиње су посебно рањива категорија. Доста тога смо урадили, али можемо много више. Са данашње седнице упутићемо иницијативу председници Владе да се квота за високо образовање ромских студената повећа са један на три одсто, јер право на образовање и информисање је важно и услов је даљег развоја. Исто тако, важно је да ромска деца могу да прате наставу онлајн у овом за све изазовном времену. Kао Kоординационо тело, наставићемо заједно са свим министарствима и партнерима да радимо на даљој инклузији Рома и Ромкиња, али и са свакодневном борбом против стереотипа како бисмо направили корак напред у унапређењу живота ромске заједнице“, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да је Стална конференција градова и општина важан партнер, јер све што договоримо на националном нивоу треба да се спроведе на локалу.

 

Микела Телатин, шефица канцеларије УН за пројектне услуге (УНОПС), рекла је да ће ова агенција наставити да подржава напоре Владе да се унапреди положај ромске заједнице, те да се како на националном, тако и на локалном нивоу траже решења за унапређење живота Рома и Ромкиња.

„УНОПС годинама спроводи активности усмерене ка бољем приступу социјалним услугама, као и бољим условима становања, храни и хигијени. И даље је много изазова испред нас, али захваљујући тренутном пројекту који финансира ЕУ усмереном на подршку социјалном становању и активној инклузији, радимо на томе да Роми и Ромкиње имају бенефите, не само кроз социјално становање, већ и кроз инклузију која се односи на запошљавање, образовање и друге сегменте живота. Хвала потпредседници Владе на јакој подршци и вођству у току овог пројекта“, рекла је она.

 

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине, изјавио је да је данас договорено да крене иницијатива да се квота за афирмативни упис студената повећа са један на три одсто, што ће допринети повећању броја Рома са високим образовањем.

„То ће пуно значити не само ромској заједници, већ и друштву у целини. Очекујемо да млади високообразовани Роми и Ромкиње дају импулс даљој интеграцији ромске заједнице у друштво“, рекао је Накић.

 

На састанку је, између осталог, било речи о реализацији пројеката намењених побољшању социоекономских услова живота ромске популације и подршци социјалном становању и активној инклузији, као и о активностима Националне коалиције за спречавање раних бракова и предузетим активностима у време епидемије корона вируса.

 

Седници Kоординационог тела присуствовали су и представници министарстава здравља, правде, финансија, државне управе и локалне самоуправе, омладине и спорта, просвете, науке и технолошког развоја, за европске интеграције, директорка Kанцеларије за људска и мањинска права, АП Војводине, Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), УНОПС-а, UN Women, УН тима за људска права, Делегације ЕУ у Србији, Сталне конференције градова и општина и Савета Европе.

 

Документи: