RSS

You are here

Михајловићева Ромима и Ромкињама: Не дајте да вас убеде да немате иста права

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са шефом Делегације Европске уније у Србији, Семом Фабрицијем, и градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем ромско насеље у овом граду и том приликом истакла да је најважнији посао свих да водимо рачуна о свим грађанима и грађанкама Србије да живе боље, нарочито када је реч о Ромима и Ромкињама, посебно осетљивој групи.  

 

“Доста тога радимо заједно у овој области са својим европским партнерима и драго ми је да је ЕУ наш пријатељ и по овом питању. Није то само питање новца, већ заједнички рад да се изборимо са баријерама, али и страшним стереотипима са којима сви живимо. Ако смо заједно у том послу - држава, локална самоуправа, уз подршку ЕУ и НВО сектора, онда ћемо брже решити проблеме. И мој позив Ромима и Ромкињама је да се не устручавају, да траже да раде, да се обрате градоначелнику и да не дозволе да их убеде да су другачији и да немају никаква права. А ми ћемо се потрудити да услови живота буду бољи - да деца мирно иду у школу, да родитељи имају посао”, рекла је потпредседница Владе.

 

Михајловићева, која председава Kоординационим телом за праћење реализације националне Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња, најавила је и да ће кроз програм који реализујемо са ЕУ бити изграђени станови за ово ромско насеље у којем живи 30 деце.

 

Сем Фабрици подсетио је да је ромска заједница највећа мањинска заједница у Европи, али нажалост најрањивија и највише дискриминисана, те да у сарадњи са државом и локалном самоуправом могу да се направе помаци.

 

“Са својим тимом гледам како да вам учинимо живот бољим. Социјална укљученост значи бројне баријере у погледу образовања, запослења и становања. Ако успемо да их срушимо - да деци омогућимо приступ образовању, родитељима послове и породицама дом, онда смо успели. За ове активности смо донирали 30 милиона евра Србији и напредак је направљен - више је ромске деце у школама, више Рома и Ромкиња има кров над главом и обезбеђена документа”, рекао је Фабрици, и додао да су у априлу ромској заједници у Ваљеву обезбеђени пакети за лакши живот у епидемији.

 

Лазар Гојковић, нови градоначелник Ваљева, захвалио је потпредседници Владе и амбасадору Фабрицију на свој досадашњој помоћи, рекавши да ће Ваљево узети учешће у свим активностима које за циљ имају социјалну инклузију, а посебно образовање и запошљавање.

 

Драган Грачанин, директор Асоцијације координатора за ромска питања у Ваљеву, рекао је да без националне подршке, локалне власти и партнера из ЕУ као највећег донатора, ствари не могу бити боље.

 

“У епидемији корона вируса много смо тога научили. Почели смо да мапирамо здравствене ризике и да их адресирамо тамо где се и решавају. Имамо 60 координатора широм Србије. На многе наше иницијативе је одговорено - насеља су снабдевена водом, многа повезана на електричну енергију. Имамо подршку на националном нивоу, од потпредседнице Михајловић и европских партнера, али морамо да почнемо од себе и свог дворишта”, рекао је Грачанин.