RSS

You are here

Михајловићева са амбасадорком аустралијске владе за жене и децу: Србија и Аустралија могу да уче једна од друге

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са амбасадорком за жене и децу у Влади Аустралије, др Шерман Стоун, са којом је разговарала о положају жена и мерама за унапређење родне равноправности. Састанку, на којем је било речи о борби против насиља над женама, али и начинима економског оснаживања жена, спречавању дечјих бракова и подршци женама из вишеструко дискриминисаним група жена, присуствовала је и амбасадорка Аустралије у Србији, Рут Стјуарт.

 

Михајловићева је истакла да је родна равноправност високо на агенди приоритета Владе Србије.

 

“Урадили смо много на пољу унапређења положаја жена у Србији, посебно у погледу законодавног и стратешког оквира, али то није довољно, још доста посла је пред нама, нарочито на локалном нивоу и примени стратешких политика са републике на локал. Драго нам је да у овој области можемо да поделимо искуства са вашом државом”, рекла је она.

 

Др Шерман Стоун истакла је да Аустралија и Србија могу много да науче једна од друге.

 

“У постизању родне равноправности нема магичних решења, посебно ако говоримо о елиминисању насиља над женама, области у којој нико још није завршио посао. Верујем да можемо да учимо једни од других”, рекла је Стоунова.

 

Др Стоун поздравила је иницијативу Kоординационог тела за успостављање дана сећања на жене жртве насиља и додала да је посебно тежак положај жена и деце из рањивих група, као што су мањине, те да је то изазов број један у Аустралији.

 

Саговорнице су се сложиле да су економско оснаживање жена, подршка женском предузетништву, као и приступ образовању важни кораци у успостављању родне равноправности.

 

Рад са најмлађима, едукација родитеља, као и потреба да се у јавности мењају родни стереотипи и традиционални патријархални обрасци биле су такође теме данашњег састанка.

 

Потпредседница Владе поклонила је амбасадорки аустралијске владе за жене и децу везени српски пешкир, који су у оквиру иницијативе Kоординационог тела, Етно-мреже и НАЛЕД-а  “Упослимо 1.000 жена” израдиле жене са села.