RSS

You are here

Михајловићева са француским „Алстомом“ о изградњи београдског метроа

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Филипом Делером, потпредседником „Алстом групе“, и Николом Андријеом, директором развоја ове компаније, и са њима разговарала о изградњи београдског метроа. Састанку је присуствовао и амбасадор Француске у Србији, Жан-Луј Фалкони.

 

Михајловићева је овом приликом истакла да је београдски метро један од најважнијих и најзахтевнијих пројеката које ће Србија реализовати и на који Београђани чекају деценијама.

„Драго нам је да је „Алстом“, као једна од најбољих светских компанија, заинтересована да учествује у изградњи београдског метроа, тј. у фази опремања система. Министарство је ту да пружи сву неопходну подршку и да заједно реализујемо овако важан пројекат за нас, иза којег стоје и два председника - Александар Вучић и Емануел Макрон. Верујем да сте имали добар састанак и са министром финансија и да ће ускоро бити договорени и финансијски аранжмани, како за грађевинске радове, тако и за радове на систему“, рекла је она.

 

Михајловићева је подсетила да је у мају ове године потписан Споразум о донацији између Владе Француске и Владе Србије у укупном износу од 8,3 милиона евра и договорена процедура за реализацију донације од 0,4 милиона евра, те да је у току израда студије изводљивости за коју је у јулу потписан комерцијални уговор и коју израђује компанија „Ежис“.

 

Филип Делер рекао је да упоредо са студијом изводљивости теку и припремни радови за техничка решења и да ће „Алстом“ активно радити у наредним месецима како не би губили време за реализацију пројекта београдског метроа, свесни значаја овог пројекта за Владу Србије.