RSS

You are here

Михајловићева са кинеским Саветом за промоцију југ-југ сарадње: Очекујемо нове инвестиције и пројекте са Кином

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом кинеског Савета за промоцију југ-југ сарадње (CPSSC) o заједничким инфраструктурним пројектима и унапређењу привредне сарадње између Кине и Србије.

 

“Односи Србије и Кине већ су одавно познати као добри и пријатељски, а последњих година резултирали су и великим инфраструктурним пројектима које заједно реализујемо”, рекла је Михајловићева на састанку којем је присуствовао и амбасадор НР Кине у Србији, Ли Манчанг.

 

Михајловићева, која са српске стране председава Мешовитом међувладином комисијом за трговину и економску сарадњу између НР Кине и Србије, рекла је да је Србија поносна на односе које има с Кином, и поручила да они могу да буду још бољи.

 

“Србија се убрзано мења, и у погледу развоја економије и по квалитету пословног окружења које нудимо инвеститорима. За нас је веома важно и знање које долази из Кине заједно са инвестицијама и пројектима које заједно реализујемо, како би наши инжењери хватали корак са модерним технологијама”, рекла је Михајловићева.

 

Председник Савета, Лју Синхуа, рекао је да је циљ посете био да се пословни људи из Кине упознају са главним областима у економској и трговинској сарадњи две земље, укључујући модернизацију инфраструктуре и унапређење производних капацитета.

 

“Србија има квалификовану радну снагу, повољан законодавни оквир и могућност директног извоза у земље ЕУ и региона. То даје могућност за даље унапређење економске сарадње, између осталог и кроз веће присуство и улагања малих и средњих предузећа из Кине”, рекао је Синхуа.

 

Амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг рекао је да је Србија по пројектима који се реализују водећа међу земљама централне и источне Европе са којима НР Кина сарађује у оквиру иницијативе 16+1.

 

“Оно што је немогуће у неким другим земљама, у Србији је не само могуће, него се успешно и ефикасно реализује. Србија је прва земља у Европи са којом је уведен безвизни режим, кинеска компанија је у Србији изградила први мост на територији Европе, а сада градимо и брзу пругу”, рекао је Манчанг.

 

Савет за промоцију југ-југ сарадње је организација која окупља бивше кинеске дипломате и представнике бројних кинеских компанија и инвестиционих фондова, који ради на унапређењу привредне сарадње и повезивању кинеских предузећа и потенцијалних партнера у другим земљама.