RSS

You are here

Михајловићева са мисијом ММФ: Вредност нових пројеката у инфраструктури око осам милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је вредност новог инвестиционог циклуса у инфраструктури око осам милијарди евра, од чега ове године почињу пројекти вредни око пет милијарди евра.

 

Михајловићева је, после састанка са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф мисије Јан Кес Мартејн, новинарима рекла да су главне теме разговора биле управљање јавним инвестицијама у саобраћајној инфраструктури и нови пројекти које Србија започиње.

 

“Србија је завршила изградњу јужног крака Коридора, 10 што је био приоритет претходне четири године, а током лета пустићемо у саобраћај и источни крак Коридора 10, и крећемо у нове пројекте. У петак почиње да се гради ауто-пут од Прељине до Пожеге, а на лето крећу радови и на Моравском коридору од Појата до Прељине, затим на ауто-путу од Сремске Раче до Кузмина, као и ауто-пут Рума-Шабац и брза саобраћајница Шабац-Лозница, а ове године биће припремљен и јавни позив за ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина”, рекла је она.

 

Она је истакла да нови инвестициони циклус у инфраструктури обухвата и улагања у железничком, ваздушном и водном саобраћају. “Настављамо са реформама у железници, са нагласком на повећање капацитета у делу људских ресурса, као и реализацију инвестиција, пре свега изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта, обнову нереконструисаних деоница на железничком Коридору 10 и реконструкцију регионалних пруга које „Инфраструктура железнице Србије“ ради из сопствених средстава”, рекла је Михајловићева, и додала да су међу приоритетима и набавка возова и повећање процента наплате.

 

Грађевинарство је у првом кварталу 2019. дало највећи допринос расту БДП-а јер је вредност радова повећана за више од 13 одсто у односу на исти период прошле године. “Новим инвестиционим циклусом очекујемо да ће се допринос грађевинарства БДП-у још више видети”, рекла је Михајловићева.

 

Поред ових тема, са мисијом ММФ-а разговарано је и о реформи путног сектора, о мерама за унапређење рејтинга Србије на Дуинг бизнис листи и о реализацији буџета за капиталне инвестиције, која је претходних година била изнад 94 или 95 одсто.

 

Мартејн је на састанку истакао да су привредни раст и инвестиције у фокусу новог саветодавног програма сарадње ММФ-а са Србијом и да су уједно важни за ширу оцену напретка српске економије, што је један од циљева актуелне посете мисије ММФ-а.

 

Састанку су присуствовали и представници јавних и државних предузећа из ресора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и представници Светске банке, предвођени шефом Канцеларије Светске банке у Београду, Стивеном Ндегвом.